Fadile, oprosti, možemo li makar proći?!

Home

Fadile, oprosti, možemo li makar proći?!


Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (SDA) svaki dan blokira ulicu u sarajevskom naselju Grbavica jer je njegov odlazak na posao postao prava drama.

Smetnuo s uma

Svako jutro, dok Fadil ne ode na posao, desetine roditelja, koji djecu dovode u vrtić „Mašnica“ koji je u neposrednoj blizini njegove zgrade, gube živce jer kasne na posao a jednosmjernom ulicom ne mogu proći dok premijer, pod pratnjom i u udobnom automobilu, ne ode na svoj posao.

Prema svemu sudeći, premijer se vodi po onoj narodnoj, „sine, prvo ja pa ti“. Može država izgorjeti, može sve voda odnijeti, ali nećeš proći dok Fadil ne ode na poso'!

Malo je premijer zaboravio da prima platu iz budžeta. Malo ga ne interesuje da se ta policijska pratnja, od koje se po sat vremena ne može proći, plaćena također iz budžeta.

A malo je smetnuo s uma i da je automobil kojim se vozi kupljen iz budžeta. Smetnuo je s uma i da budžet pune građani.

I ovi što ne mogu proći. Od poreza njihovih plaća, puni se budžet.

Ali, nećeš proći dok premijer ne ode na poso'!

Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su jučer na licu mjesta a po prijavi roditelja koji više ne mogu da trpe torturu i premijerovu bahatost.

Na licu mjesta smo bili 15 do 7. Pratnja je stigla 10 do 7. Premijer je iz svog stana sišao sat vremena kasnije, dakle 15 do 8.

Ruku na srce, policijski autmobili nisu odmah bili na ulici. Ali su ga 25 minuta u stanju pripravnosti čekali. Na ulici. Blokirajući prolaz.

Inače, ova ulica nije uvijek bila jednosmjerna, ali zbog nedostatka parkinga jedna saobraćajna traka je pretvorena u parking dok se drugom normalno saobraća. Sve dok premijer nigdje ne putuje.

Doduše, jučer je Novalić išao u Mostar. I dok se premijer čeka, roditelji koji također žure na posao, će zbog toga što nisu mogli proći jednosmjernom ulicom vjerovatno biti izloženi kritici šefa, direktora.

- Ja ću od sad ponijet opravdanje i da mi ga Fadil potpiše, zašto sam kasnio na posao. Kad pričam ljudim što ne mogu doći na vrijeme, ne vjeruju mi – kazao nam je jedan od roditelja koji je doveo dijete u vrtić.

Isfrustrirani građani

Bilo je tu još raznih komentara, bilo je i psovki.

- Fadile oprosti, izvini, možemo li makar proći, ako nam već ne daš da kupujemo alkohol i cigarete – bio je jedan od sarkastičnih komentara isfrustriranih roditelja aludirajući na hashtag #Fadileoprosti.

Bilo je i roditelja koji su, oduševljeni fotografiranjem premijerove pratnje i bahatog ponašanja, uputili riječi podrške: - Konačno da se neko od medija pozabavi ovim problemom.

I Jamazaki upozoravao

U julu, 2014. godine, Hideo Jamazaki, (Yamazaki), bivši ambasador Japana u BiH očitao je svojevrsnu lekciju bh. političarima.

U tom dostojnom diplomatskom šamaru, za primjer je upravo naveo bespotrebne policijske pratnje političarima kako bi oni mogli „brzom i bezobzirnom vožnjom“ ugrožavati druge sudionike u saobraćaju.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Pet, 12/05/2017 - 17:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top