Farmaceuti najavljuju vakcinu za 12 do 18 mjeseci

vakcina
Deseci kliničkih ispitivanja trenutno se provode kako bi se razvili jeftiniji i efikasniji testovi za otkrivanje korona virusa.

 

Multinacionalne kompanije u farmaceutskoj industriji obavezale su se da će proizvesti vakcinu za korona virus za 12 do 18 mjeseci i da će ona biti dostupna u "svim dijelovima svijeta".

Deseci kliničkih ispitivanja trenutno se provode kako bi se razvili jeftiniji i efikasniji testovi za otkrivanje virusa, a u prvom redu lijek ili vakcina kojim će se moći suzbiti virus kojim je već zaraženo više od 244.000 ljudi, dok je više od 10.000 osoba umrlo u svijetu.

"Čak i ako se proizvede negdje drugdje, osigurat ćemo da vakcina bude dostupna svima kome je potrebna u bilo kojem dijelu svijeta", izjavio je Paul Stoffels, potpredsjednik izvršnog odbora firme Johnson&Johnson na videokonferenciji koju je organizirala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača (IFPMA) u četvrtak.

Rad na tri polja

"To je obećanje dala cijela farmaceutska industrija", kazao je on, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Administrativne formalnosti, poput odobrenja za distribuciju, mogu se pojednostaviti i ubrzati u ovoj utrci s vremenom, sredstva ne nedostaju, a javno-privatno partnerstvo omogućuje da se smanji finansijski rizik povezan s velikim ulaganjima koja zahtijevaju istraživanje i proizvodnja.

"Proživljavamo vanrednu situaciju i industrija će na nju odgovoriti", rekao je David Ricks, izvršni direktor Eli Lilly and Companyja i predsjednik IFPMA-e.

"Radimo na tri polja: osigurati distribuciju (...), preusmjeriti postojeću tehnologiju (...) i proizvesti nove lijekove, nove vakcine, nove testove kojima će se iskorijeniti virus COVID-19."

"Trebat će 12 do 18 mjeseci da bi imali vakcinu odobrenu na tržištu", ocijenio je David Loew, izvršni potpredsjednik Sanofija i čelnik Sanofi Pasteura.

'Veliki je to izazov'

Kada regulatorne agencije odobre formulu, trebat će proizvesti dovoljne količine vakcine i osigurati njegovu dopremu u sve dijelove svijeta.

"Riječ je o milijardama ljudi, veliki je to izazov", ističe Loew.

Kako bi uklonili prepreke u proizvodnji i prevozu, vlasnici velikih laboratorija pozivaju države da "uvrste farmaceutsku industriju u glavne sektore" ekonomije, što će zaposlenicima omogućiti dolazak u tvornice.

"Bilo je nekih problema na lokalnom nivou", kazao je Ricks.

Izvor: Agencije