FBiH crna mrlja u Europi bez Zakona o potpomognutoj oplodnji

Home

FBiH crna mrlja u Europi bez Zakona o potpomognutoj oplodnji


Da Bosna i Hercegovina zaostaje po mnogim pitanjima iza zemalja Evropske unije svakako potvrđuje i primjer nedostatka zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Našu zemlju muči sve veći odlazak ljudi, posebno onih u zdravoj reproduktivnoj dobi, te ogroman pad natalita i ukupno niska stopa fertiliteta. 

Postoje parovi koji ne mogu dobiti potomstvo prirodnim putem, a željeli bi ga imati. U tom pogledu, biomedicinski potpomognuta oplodnja omogućava im da imaju potomstvo. Riječ je o neotuđivom pravu na potomstvo ali i na zdravstveni tretman. 

Prema podacima stručnjaka iz oblasti zdravstva, na nivou Europske unije do 15 posto svih parova (bračnih i vanbračnih) imaju problem s dobijanjem potomstva prirodnim putem. U BiH i zbog posljedica rata ta brojka se penje i do 20 posto.

Hrvatska je već odavno usvojila ovakav zakon, a od aprila ove godine to je uradila i Srbija. U srbijanskom zakonu precizirano je formiranje banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona, a sama svrha zakona je povećanje broja i procenta uspješnosti obavljenih postupaka vještačke oplodnje.

Zakonom se definiraju postupci dobijanja, obrade, ispitivanja i raspodjele reproduktivnih ćelija, njihovog produženog čuvanja, pravilo njihovog uvoza i izvoza, mjere nadzora i inspekcije u centrima koje se bave potpomugnutom oplodnjom. 

Precizirano je i koje zdravstvene ustanove mogu obavljati poslove banke, reproduktivnih ćelija i tkiva, i koji su to poslovi koje ona obavlja, a također je dozvoljena mogućnostuvoza, odnosno izvoza pod kontroliranim uvjetima.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo najavilo je za danas javnu raspravu kojoj mogu prisustvovati svi građani. Kako je za Radiosarajevo.ba izjavila zastupnica Naše stranke u Skupštini KS Sabina Čudić, koja je bila predlagač zakona u KS, du su SDA i SBB u stratu odbile ovaj zakon.

“SDA i SBB su se branili objašnjenjem da za to nema dovoljno novca i mi smo htjeli otvoriti vrata rasprave kako bi smo ustanovili koji je to broj parova i koliki je iznos na godišnjem nivou koji bi Kanton Sarajevo izdvajao. Postoji razlog da se tradicionalno odbacuju svi prijedlozi opozicije.  Prigovarali su nam da prikupljamo političke poene na ovaj način. Ne znam šta drugo trebamo raditi osim da predlažemo zakone, tako da već sada postoji tradicija ove vlade da odbija sve prijedloge koji dolaze od opozicije”, napomenula je Čudić.

Naša sagovornica kaže da je pod pritiskom javnosti i opozicije, Vlada KS-a kazala da će sama izaći s prijedlogom zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

“Ja taj tekst još uvijek nisam vidjela. U svakom slučaju, imat ćemo komentare, amandmane i prijedloge vezane za taj nacrt čim bude na dnevnom redu”, rekla je Čudić.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Damir Mašić bio je predlagač ovog zakona na federalnom nivou i za Radiosarajevo.ba kaže da bi usvajanjem zakona građanima Federacije BiH donijelo jednakost u tretmanu po pitanju biomedicinski potpomognute oplodnje.

“Na žalost, između 15 i 20 posto parova u BiH nisu u mogućnosti dobiti potomstvo prirodnim putem, tako da su oni osuđeni na to da te pokušaje rade putem biomedicinske potpomognute oplodnje. Imajući u vidu koliko je to skupo, ovaj zakon bi za početak sistemski riješio na koji način, po kojim uvjetima i koliko finansira Federacija BiH, a koliko kantoni ovakve postupke”, objasnio je Mašić.

Prema njegovim riječima, da u FBiH postoji potpuna nepravda prema ovakvim parovima, jer je od kantona do kantona različito uređeno ovo pitanje, a u nekim kantonima uopće nije uređeno.

Na pitanje da li su predlagači zakona imali otpor u Parlamentu FBiH, Mašić je spomenuo da je najveći otpor bio od HDZ-a i manjim dijelom od SDA.

“Ne postoji nijedan racionalan razlog da se HDZ protivi zakonu, s obzirom na to da je još rigorozniji zakon usvojen i u Hrvatskoj i da crkva nije imala problem s tim. Ne znam zbog čega Dragan Čović i HDZ imaju problem s tim”, zaključio je Mašić. 

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Objavio: Pet, 21/07/2017 - 08:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top