Feraget: Očekujem daljnja hapšenja, procesuirati tužioce koji su zastupali optužnicu

jj
Advokat Ifet Feraget kazao je na današnjoj press konferenciji da bi Dalida Burzić bila glavni državni tužilac da nije bilo ove borbe porodice Memić.

„Ona je bila favorit sistema i pojedinaca iz sistema koji su nju favorizirali kao glavnog državnog tužioca. Onaj ko je to zamislio on je na taj način projektirao i kraj države BiH. Osoba koja je na stolu imala sve ove dokaze o kojima mi govorimo pa i ove na osnovu kojih su jučer uhapšeni Alisa Mutap Ramić, dva policajca DKPT-a i zaposlenik hotela svi ovi dokazi su bili kod Dalide Burzić. Glavni tužilac u vrijeme istrage i podizanja optužnice bila je Burzić i ima hijerarhijsku funkciju, ne možete niti jednu optužnicu napisati ni podići ako to ne odobri glavni tužilac“, kazao je.

Feraget je istakao kako neki pišu da Tužilaštvo nije pravno okvalifikovalo krivično djelo.

„To je pokušaj da se javnost zavede. Pravnu kvalifikaciju nikad ne vrši tužilac u istrazi, samo daje pravnu ocjenu. To je nebo i zemlja. Nije tužilac pogriješio kada nije naveo da se radi o ubistvu  jer je ispravno naveo da se ovdje radi o organiziranom kriminalu, a organizirani kriminal pretpostavlja postojanje grupe za organizirani kriminal od najmanje tri lica koja postoji neko vrijeme s ciljem izvršenja jednog ili više krivičnih djela. Cilj ove organizirane grupe čiji nalogodavac tek mora biti otkriven, zato i stoji da je u pitanju NN lice. Kad bi se znalo ko je nalogodavac i šta je naložio, onda ne bi bilo potrebe da se provodi istraga“, dodao je.

Kaže da se može reći kako je ubistvo Dženana Memića teško ubistvo s obzirom na način izvršenja za koje naš zakon predviđa i dugotrajni zatvor do 45 godina.

„Onaj ko je organizirao takvu grupu i njega čega kazna. Ne kažem da je to Dalida Burzić ili neko iz vrha politike to treba utvrditi. Ali teško je zamisliti situaciju da tužioci imaju sve ove dokaze a ne vide ih. Ako to tužioci ne rade onda su to kriminalci. Onda je to pravosudna banda. Isto je sa slučajem Davida Dragičevića. Sramna je uloga i Vrhovnog suda, odgovorno trvdim da postoje elementi za hapšenje sudija Vrhovnog suda FBiH“, kaže Feraget.

Devet tužilaca je zastupalo optužnicu i njihovu odgovornost treba utvrditi.

„Nije bilo moguće sve ovo odraditi sa malim brojem ljudi morao se uključiti veliki broj ljudi.

I bivši glavni federalni tužilac Zdravko Knežević mora odgovarati, on je preko svjedoka poručio Memiću izvinjavam se ali mafija je ovog puta bila jača. Ostala tri federalna tužioca kontrolišu kantonalno tužilaštvo  također moraju biti procesuirani“, istakao je.

Na pitanje Patrije da li očekuje opstrukcije u daljnjoj istrazi Feraget kaže:

„Ja živim te opstrukcije i one i dalje traju, postoji prognoza kako će se ovo sve okončati na pripadnicima MUP KS, to se neće desiti sigurno. Ovo što je dosad odrađeno predstavlja dovoljno materijala za procesuiranje tužilaca. To neće biti jednostavno bit će tu i suspenzija i lišavanja slobode i to je nešto što je tek pred nama. Ako istragu i nadzor nad istragom vrši tužilac onda ne možete učiniti odgovornim policajca, a ne tužioca koji je imao isti taj dokaz“, zaključio je Feraget.