FIA: Hamilton nije pogriješio prije sudara sa Vettelom

Home

FIA: Hamilton nije pogriješio prije sudara sa Vettelom

Sudije tokom VN Azerbejdžana prilikom pregledanja telemetrijskih podataka Lewisa Hamiltona nisu pronašli nikakav dokaz da je Britanac namjerno zakočio u periodu pod safety carom, što je par trenutaka kasnije dovelo do incidenta sa Vettelom. 

Podsjetimo, Hamilton je nakon povlačenja "safety cara" sa staze u 21. krugu zakočio, nakon čega se u njega zakucao Ferarrijev vozač Sebastian Vettel. Nijemac je zbog toga poludio, odmah se poravnao sa Hamiltonovim bolidom i namjerno ga udario sa bočne strane dok je ljutito mahao rukama.

Vettel je zbog ovog postupka dobio kaznu od 10 sekundi u boksu. Iako je Nijemac uvjeren da je Hamilton namjerno kočio, FIA-ina analiza telemetrijskih podataka pokazala je da za takvo nešto nema nikakvih dokaza.  

Istraga nije pokazala nikakve znakove Hamiltonovog namjernog kočenja ili usporavanja, a daljnja analiza pokazala je da se Britanac isto ponašao kao i prilikom prvog safety car faze i restarta.  "Vodeći vozač diktira tempo, ali mi smo izlazili iz zavoja.

Ubrzavao je ali je onda prikočio tako jako da sam i ja morao kočiti čim sam to vidio, ali nisam se mogao zaustaviti na vrijeme i udario sam u njega", rekao je Vettel.  Vettel je kasnije dobio 10 sekundi stop/go kaznu jer je njegovo ponašanje okarakterisano kao opasna vožnja kada je namjerno udario Hamiltona. A također je dobio i tri kaznena poena. 

Britanac je bio bijesan nakon utrke rekavši da je incident bio presedan.

"Ako želi da dokaže da je muškarac onda smo trebali sve riješiti van bolida, lice u lice. Vožnja pored drugog vozača i udaranje drugog vozača, prošao je prilično bezbolno, jer je završio na četvrtom mjestu. To je sramota, mislim da se on danas osramotio", rekao je Hamilton. 

 

(Izvor: SportSport.ba)

Objavito: Pon, 06/26/2017 - 13:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top