File: Srbija će brzo dobiti status kandidata

Home

File: Srbija će brzo dobiti status kandidata


Sve je sada u vašim rukama. Evropska komisija će pomoći Srbiji na putu integracija koliko god bude mogla - rekao je za “Blic” Štefan File, komesar za proširenje, nakon jučerašnje odluke Savjeta.

Na primjedbu “Blica” da je Savjet donio potpuno suprotnu odluku od onoga što je EK preporučila, File je rekao da “to baš i nije sasvim suprotna odluka”.
  
- Ovdje odlučuju države članice. Da su kompletnije urađene stvari kao reakcija na godišnji izvještaj EK, svi bismo se osjećali komfornije u odnosu na odluku država članica - rekao je File.
Evropski komesar je rekao da poštuje odluku Savjeta i da, iako ima razlika u mišljenjima, najvažnije je da Srbija shvati da se mnogo pozitivnih stvari dogodilo proteklih dana u Srbiji, ali „nije bilo dovoljno vremena da se ovim uvjere države članice”.
  
- Šteta je da nismo imali dovoljno vremena. Važno je da je Srbija dobila potvrdu na najvišem nivou za saradnju sa Hagom, ispunjavanje Kopenhaških kriterijuma i za izuzetno važnu ulogu u procesu pomirenja na zapadnom Balkanu. To je čvrsta osnova na kojoj ćete moći da dobijete status vrlo brzo - rekao je File.

 

(Vijesti.ba)

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 21:17

Facebook komentari

Back to top