Home

Finale Wimbledona: Da li će Čilić ostvariti svoj san ili će Federer potvrditi besmrtnost

16 Jul

Finale Wimbledona: Da li će Čilić ostvariti svoj san ili će Federer potvrditi besmrtnost

Najbolji hrvatski teniser, rodom iz Međugorja Marin Čilić danas vjerovatno igra svoj najbitniji meč karijere, finale Wimbledona, nezvaničnog prvenstva svijeta i to protiv legendarnog Rogera Federera.

Wimbledon, koji je sinonim za Federera i koji je ovaj turnir osvajao čak sedam puta imat će tako priliku osvojiti i jubilarni osmi u svojoj 35 godini života, čime bi postao prvi čovjek u historiji kome je to pošlo za rukom.

Također, sa 35 godina i 342 dana Federer bi mogao postati najstariji osvajač Wimbledona u novijoj eri.

Federer je sa mnogo respekta govorio o svom današnjem protivniku.

- Ne želim da kažem da sam opušten mnogo jer imam dobar skor protiv Marina, ali svi ti mečevi su bili relativno izjednačeni. On je strašno napredovao i bit će izuzetno teško - rekao je Federer.

Ono što bi možda moglo zabrinuti Fedexa jeste i meč sa US Opena prije tri godine kada je Čilić pregazio švicarskog maestra u tri seta u polufinalu.

- Ovo je domaći teren Rogera Federera, mjesto gdje se najbolje osjeća i gdje najbolje igra. Naravno da mi kroz glavu prolazi i meč prije godinu dana kada sam protiv njega bio samo poen udaljen od pobjede. Ali evo, još uvijek sam tu i penjem se i dalje - rekao je Čilić.

Čilić ukoliko osvoji Wimbledon postat će drugi hrvatski teniser nakon Gorana Ivaniševića koji je osvojio ovaj turnir.

Ukoliko bi Čilić osvojio Wimbledon, bio bi tek peti teniser u posljednjih 15 godina koji su osvajali najveći trofej u svijetu tenisa.

Podsjećamo, od 2002. godine Wimbledon su osvajali samo Lleyton Hewitt, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray i Novak Đoković.

Meč počinje u 15 sati.

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top