Fingiraju provale u stanove i sijeku skupe aute pa policiji prijavljuju da su pokradeni

Home

Fingiraju provale u stanove i sijeku skupe aute pa policiji prijavljuju da su pokradeni


Službenici Policijske uprave Prijedor zabilježili su u posljednjih nekoliko mjeseci brojne lažne prijave provala u stanove, krađe automobila, a neki idu čak toliko daleko da upućuju i lažne dojave o podmetnutim bombama kojima kvare svadbena veselja.

Motiv za prijave obično je novac pa je tako najsvježiji primjer 42-godišnjeg Prijedorčanina Z. B., koji je u maju ove godine sam polomio cilindar na ulaznim vratima svog stana, a potom pozvao policiju. Policajcima je rekao da su mu lopovi iz kuće odnijeli 2.200 maraka, koje je, ustvari, prije toga prokockao.  

Nepoznato je kako je porodici objasnio provalu i “trošenje” para, ali za lažnu prijavu može očekivati sigurnu novčanu kaznu..

Razotkriven je i Austrijanac C. H. (44) koji je, nakon kvara na motoru, od vlasnika automehaničarske radnje u Prijedoru, kojem se obratio za pomoć, zatražio da mu Audi, vrijedan skoro 30.000 maraka, sasiječe u dijelove i proda, što je ovaj i učinio, a sve kako bi C. H. naplatio štetu od osiguravajuće kuće u Austriji. I on je ostao bez para, ali i bez auta, čiji su dijelovi zaplijenjeni. Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor, podsjeća da “je Krivičnim zakonom RS za podnošenje lažne prijave za izvršenje krivičnog djela predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci, odnosno dvije godine ako neko prijavi osobu da je učinila krivično djelo, a zna da nije počinilac”.

"Apeliramo na građane da ne vrše ove nezakonite radnje. Osim što troše resurse policijskog rada nepotrebnim preduzimanjem mjera i radnji radi rasvjetljavanja prijavljenog krivičnog djela koje, ustvari, nije ni počinjeno, sebe dovode u situaciju da i sami budu krivično sankcionirani kada se dokaže da je riječ o lažnoj prijavi" ,kaže Alendarević.

prijedor krađa

Maštoviti počinioci

Tokom 2016. godine evidentirano je sedam krivičnih djela lažno prijavljivanje krivičnih djela, navode u PU Prijedor. Šest je rasvijetljeno.

A koliko su počinioci maštoviti, pokazuje i slučaj H. P. iz Bosanskog Novog, koji je policiji lažno prijavio da su mu dva razbojnika dok je mirno hodao gradom iz ruku drsko otrgla torbicu s novcem, dokumentima i mobilnim telefonom..

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 20/07/2017 - 15:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top