Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH zaposlio dva radnika bez konkursa

Home

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH zaposlio dva radnika bez konkursa


Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH nije poduzeo mjere na naplati sumnjivih i spornih potraživanja za naknadu za upravljanje otpadom od električnih i elektronskih proizvoda, utvrdili su revizori Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Sporna potraživanja su od firmi KIM TEC d.o.o Vitez 905.212 KM, FIS d.o.o Vitez235.591 KM i Stanić-Trade d.o.o Sarajevo 98.109 KM. Fond nije podnio nadležnim sudovima prijedloge za prinudnu naplatu.

Zbog navedenog propusta Fond za zaštitu okoliša FBiH dobio je negativno mišljenje revizora, koji su uočili i prekomjeran broj novih zapošljavanja bez ikakvog objašnja, te primanja novih radnika bez konkursa.

U 2016. godini izvršen primljeno je ukupno 11 uposlenika u radni odnos. Revizori su utvrdili da su dva radnika primljena bez konkursa, dok je njih devet primljeno putem javnog konkursa. Na plaće je prošle godine izdvojeno 1.891.824 KM što je povećanje za 176.577 KM u odnosnu na 2015. godinu. Povećanje troškova za plaće pravdali su povećanjem 11 novozaposlenih radnika.

Jedan od dva radnika koja su primljena bez zaposlen je na poziciju višeg stručnog saradnika za internu reviziju, dok je drugi zaposlen na mjestu stručnog saradnika za registar.

Potraživanja od firme KIM TEC d.o.o. Vitez nisu iskazana u knjigovodstvenim evidencijama na temelju dva Rješenja o obračunu naknade za upravljanje otpadom za 2013. godinu . KIM TEC je uložio žalbe Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, koje je rješenjima od 2. aprila 14. jula 2014. godine odbilo ih kao neutemeljene.

Utvrđeno je da je KIM TEC podnio Kantonalnom sudu u Sarajevu upravnu tužbu 20. oktobra 2014. godine i Kantonalnom sudu u Novom Travniku 29. avgusta 2014. godine. Do momenta okončanja revizije, sudski sporovi nisu završeni.

Potraživanja od „Stanić-Trade“ d.o.o Sarajevo u iznosu od 98.109 KM su iskazana prema Rješenju Fonda od 30. decembra 2013. godine, za koje je obveznik plaćanja, uložio tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu 14. marta 2014. godine.

Revizori su preporučili da, u svrhu pravovremene naplate svih potraživanja, se dosljeno i u potpunosti poštuju usvojene Procedure za naplatu naknada po rješenjima u dijelu slanja opomena i podnošenja nadležnim sudovima prijedloga za prinudno izvršenje u utvrđenim rokovima.

“Potrebno je poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se u knjigovodstvenim evidencijama iskazivala potraživanja na temelju konačnih rješenja Fonda. Treba izvršiti detaljnu analizu svih potraživanja za koje nisu nadležnim sudovima podneseni prijedlozi za prinudno izvršenje i u s kladu s tim poduzeti potrebne aktivnosti s ciljem naplate potraživanja”, upozoravaju revizori.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Objavio: Pet, 08/09/2017 - 14:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top