Formirana Komisija za procjenu šteta u Kalesiji nakon izlijevanja Gribaje

Zbog olujnog nevremena koje je jučer pogodilo općinu Kalesija usljed čega je došlo i do izlijevanja Gribaje iz korita proglašeno je stanje elementarne nepogode u šest mjesnih zajednica.

Rijeka se povukla u korito, ali iza sebe je ostavila štete, poplavljeno je više od 30 stambenih objekata, jedan most je potpuno dok su tri mosta oštećena.

Kako je za Fenu potvrdio glasnogovornik Općine Kalesija Ramo Abidović sve raspoložive snage su na terenu pripadnici civilne zaštite te uposlenici komunalnih preduzeća, a u toku je sanacija terena i uklanjanje klizišta te čišćenje poplavljenih objekata.

– Sinoć smo osigurali smještaj za jednu porodicu jer je voda uništila sprat u kojem su boravili, a načelnik Općine Kalesija Sead Džafić obišao je danas nekoliko porodica i obećao pomoć u skladu s budžetskim mogućnostima – istkao je Abidović.

Dodao je i da su se obratili višim organima vlasti poput Vlade Tuzlanskog kantona i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kako bi dobili pomoć u cilju što bržeg saniranja ovih šteta.

Načelnik Općine formirao je i Komisiju za procjenu šteta koja će raditi kontinuirano sve dok se konačno ne utvrdi tačna materijalna šteta na području svih šest mjesnih zajednica.