(FOTO) Bišćani obilježili Dan rijeke Une

Home

(FOTO) Bišćani obilježili Dan rijeke Une

U organizaciji Unskih smaragda, Nacionalnog  parka Una danas je sedmu godinu za redom, održana centralna manifestacija obilježavanja 17. maja - Dana rijeke Une. Ovogodišnjoj proslavi u eko selu Natura Art u bihaćkom naselju Lohovo,  pored aktivista Unskih smaragda, prisustvovali su učenici OŠ Kulen Vakuf-Orašac, članovi Crvenog križa Bihać, te brojne osobe iz javnog života grada Bihaća. Obilježavanju Dana rijeke Une prisustvovao je i Davor Župa, predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać, koji je čestitajući Unskim smaragdima i uposlenicima NP Una dan rijeke Une, kazao da se danas prisjećamo i Boška Marjanovića, osnivača Unskih smaragda i čovjeka koji je pokazao kako se bori za rijeku Unu.

 

“Mi u gradskoj upravi podržavamo sve aktivnosti koje za cilj imaju zaštitu rijeke Une. To  podrazumijeva i inicijativu oko proglašenja parka prirode uzvodno od zone NP Una prema Bihaću i dalje kroz kanjon prema Bosanskoj Krupi. Svaka aktivnost koja za rezultat ima zaštitu Une i razvoj turizma za grad Bihać je itekako važna, a potvrda tome jeste i skori završetak projeka izgradnje kanalizacionog sistema za otpadne i oborinske vode zahvaljujući kojem će rijeka Una biti još čišća”-kazao je predsjedavajući Župa.

U svojim obraćanjima Mejasa Dupanović, predsjednica Unskih smaragda i Amarildo Mulić, direktor NP Una, kazali su da su Bišćani pokazali veliko zajedništvo kada je u pitanju očuvanje rijeke Une i jasno poslali poruku  protivljenju gradnji hidrocentrala na Uni i njenim pritokama.

“Rijeka Una nije samo prirodna ljepota Bihaća, USK-a i Bosne i Hercegovine, već je ona evropska i svjetska atrakcija i jedinstvena rijeka koja cijelim svojim tokom daje život gradovima i naseljima kroz koja protiče i zato je ona za nas u pravom smislu riječi život“- kazao je u svom obraćanju  Amarildo Mulić, direktor NP Una.

U  okviru ovogodišnjeg obilježavanja 17. maja - Dana rijeke Une održan je i ekološki sat o rijeci, a potom je uslijedilo već tradicionalno druženje svih učesnika i organizatora.

 

(Izvor: Kabinet Gradonačelnika grada Bihaća)

Topic
Objavito: Wed, 05/17/2017 - 12:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top