(FOTO) ČUVARI KULTURE I TRADICIJE: KUD "Stijena" obilježio 41 godinu postojanja i 11 godina neprekidnog rada

Home

(FOTO) ČUVARI KULTURE I TRADICIJE: KUD "Stijena" obilježio 41 godinu postojanja i 11 godina neprekidnog rada


U subotu, 22. aprila 2017. godine, KUD "Stijena" obilježilo je 41 godinu postojanja i 11 godina neprekidnog rada.

I ovom prilikom publika je uživala u raznovrsnom kulturno-zabavnom programu koji su pripremili članovi KUD-a „Stijena“ zajedno sa gostima KUD „Zora“ Piškorevci iz Đakova, R Hrvatska, i KUD „Stari Grad“ iz Bosanske Krupe.


Gostima je priređena dobrodošlica uz bogatu trpezu domaće kuhinje i tradicionalnih jela i poslastica, a prisutnima se u ime gradonačelnika Grada Cazina, mr. Nermina Ogreševića, obratio savjetnik gradonačelnika Jusuf Bajrektarević i čestitao na uspješnom radu ovog Udruženja, ističući da Grad podržava njihov rad.


Da trud i rad nisu uzaludni, i da ljubav, poštovanje i uvažavanje raznolikosti u očuvanju kulture i tradicije nema granica dokaz je i poziv koji je KUD „Stijena“ dobio za učešće na međunarodnoj smotri folklora „51. Đakovački vezovi“ koja se odražava početkom jula u Đakovu.

Započeto je još jedno novo prijateljstvo, iskustvo i sigurna budućnost u programu "Međunarodne suradnje".

Prvi počeci formalnog kulturno-umjetničkog okupljanja u Stijeni počeli su davne 1976. godine, kada je formirano KUD ”Emin Bajrić“. Uslijed ratnih djelovanja društvo je prestalo sa radom da bi 2006. godine grupa entuzijasta ponovo pokrenula njegov rad i započela priču o KUD-u „Stijena“.

Na stotine zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu rezultirali su predivnim druženjima i brojnim prijateljstvima, od kojih je i spomenuto u okviru programa "Međunarodna suradnja".

Osnovni zadatak i cilj Društva je kroz igru i pjesmu čuvati i promovirati kulturnu baštinu naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

KUD „Stijena“ timskim radom pomaže svojoj lokalnoj zajednici, a pored umjetničkih aktivnosti, nosilac je različitih projekata od organiziranja zdravstvenih edukacija za mlade, eko akcija, književnih i foto susreta do edukacije za djecu iz socijalno-ugroženih porodica i sl.

Iako amatersko udruženje, kroz njega je prošlo preko hiljadu ljudi raznih profila i uzrasta jer društvo ima folklornu, dramsku i izvornu grupu, kao i ženski hor, kojima rukovode gospođa Semira Durdžić i nastavnici Ejub Pajalić i Haseda Kraković. Predsjednica udruženja je Asima Sadiković.


(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 08:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top