fbpx (FOTO) Depresija je bolest u porastu: Crveni križ Cazin nizom aktivnosti obilježio Svjetski dan zdravlja

(FOTO) Depresija je bolest u porastu: Crveni križ Cazin nizom aktivnosti obilježio Svjetski dan zdravlja

Home

(FOTO) Depresija je bolest u porastu: Crveni križ Cazin nizom aktivnosti obilježio Svjetski dan zdravlja


Crveni križ Cazin je nizom aktivnosti obilježio 7. april, Svjetski dan zdravlja.

Oko 10-ak mladih CK-a dijelili su promotivni materijal vezano za promociju zdravlja, posebno zdrave ishrane, i sprječavanje bolesti. Kao poticaj građanima da se zdravo hrane vršena je i raspodjela voća. 


Današnje aktivnosti popraćene su i od strane lokalnog medija RTV Cazin, koji su prisustvovali i pokaznoj vježbi, poligonu prve pomoći sa povrijeđenim - stresna situacija i epileptički napad.


Učešće u današnjim aktivnostima Crvenog križa Cazin uzeo je i personalni fitness trener Moamer Kapić vezano za zdravu prehranu. U sklopu predavanja Kapić je sa mladima CK-a razgovarao o važnosti očuvanja zdravlja, o stjecanju navika pravilne prehrane, kao i tjelovježbe te što češćeg boravka u prirodi na svježem zraku.

- Istraživanja su pokazala da praktikovanje zdravog načina života drastično unapređuje zdravlje čovjeka na mnogo načina. Preduslov za zdrav način života je, svakako, dobro zdravlje, a za dobro zdravlje je potreban dobar balans u životu. U praktikovanju zdravog stila života postoji, kao i kod svih ostalih stvari, red i dobar balans koji moraju da budu primarni. Samo dobrim početkom može se doći do željenih rezultata, tako da zdrav način i stil života mora uključivati fizičku aktivnost, zdravu ishranu, pravilnu fazu odmora i sna, i, naravno, socijalnu interakciju, istakao je Kapić za Cazin.NET.

Mladi Crvenog križa Cazin tako su obilježili još jedan svjetski bitan datum, skrećući pažnju na depresiju, koja je, prema, definiciji, ozbiljan emocionalni poremećaj koji značajno utječe na izvršavanje jednostavnih, svakodnevnih obaveza i razvoj problema u odnosima s drugim ljudima, uzrokuje patnju obitelji i dovodi do gubitka radne sposobnosti, a u najgorem slučaju vodi ka samoubistvu.


- Ove godine u fokus je stavljena tema depresije, bolesti koja je u porastu. Pojedince danas, uz loše socioekonomske uslove, muče i ozbiljni zdravstveni problemi izazvani upravo današnjim načinom života. Ovo je prilika da građane podsjetimo da se jave doktorima i na vrijeme porazgovaraju o problemima koji bi mogli upućivati na depresiju. Mladi, nažalost, rijetko priznaju da imaju probleme sa depresijom iako ni oni nisu pošteđeni ovih nedaća, jer i kod vrlo mladih ljudi se pojavljuje ova bolest kao i povišeni krvni pritisak i povišeni šećer, ističe predsjednica Mladih CK-a Cazin, Arnela Čataković.
[wonderplugin_gallery id="43"]

 

(M. Selimović/Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 07/04/2017 - 19:08

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top