(FOTO) Medžlis IZ Karlovac obilježio Lejletul-Miradž, svečanosti prisustvovali i predstavnici Cazina

Home

(FOTO) Medžlis IZ Karlovac obilježio Lejletul-Miradž, svečanosti prisustvovali i predstavnici Cazina


U nedjelju je u Maljevcu u jednom od tri džemata Medžlisa Islamske zajednice Karlovac uz samu granicu s BiH učenjem mevluda i zikra obilježena mubarek noć Lejletul-Miradž.

Kao središnjem mevludu ovog medžlisa prisustvovali su džematlije iz sva tri džemata. Nakon mevluda glavni imam Admir ef. Muhić održao je predavanje o značaju miradža i priprema za nadolazeći mubarek ramazan uz poseban naglasak da je vjernik svakodnevno u miradžu kroz svoj namaz i dijalog sa Gospodarom. Mevlud su uz imame učile i majke što je u ovom džematu i tradicija, a posebno su učenici mekteba iz Šiljkovače svojim recitacijama uljepšali ovu mubarek noć.
Mevludu su prisustvovali i h. Hamdija Bešić, predsjednik Medžlisa IZ Karlovac, Almir ef. Šabić, imam džemata Bogovolja, Amir Haušić i h. Ramo Hozanović, mutevelije iz Karlovca i Bogovolje.

Savjetnik načelnika Cazina, Jusuf Bajrektarević na mevludu i na Danu općine Vojnić

Nakon dove nastavljeno je druženje džematlija sa gostima iz Cazina, savjetnikom načelnika Jusufom Bajrektarevićem i Samirom Japićem, voditeljem Ureda za dijasporu.

Gospodin Bajrektarević je govorio o važnosti ovakvih druženja s ciljem jačanja naših međusobnih odnosa i s jedne i s druge strane granice i te aktivnosti se jačaju i oplemenjuju iz dana u dan. Jusuf Bajrektarević je u petak prisustvovao programu Dana općine Vojnić zajedno s glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa. A muallima Nejla pripremila je omladince džemata Maljevac koji su uzeli učešće u kulturno-umjetničkom programu u Domu kulture u Vojniću sa tradicionalnim bosanskim sevdalinkama.

Savjetnik načelnika Općine Cazin Jusuf Bajrektarević se u ime načelnika obratio na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kao i Damir Jelić, gradonačelnik Grada Karlovca u ime premijera Vlade RH Andreja Plenkovića. Ujedno je položio cvijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima u središtu Vojnića. U petak je prisustvovao džumi-namazu u Maljevcu i imao cjelodnevno druženje s Bošnjacima. To svjedoči o prekograničnoj saradnji i da među Bošnjacima ne postoje granice bez obzira gdje živjeli.

Gradit će se munara u Bogovolji i gasulhana u Maljevcu 

Nakon mevluda u nedjelju u Maljevcu razgovaralo se i o skorijem početku građevinskih radova na izgradnji munare u Bogovolji i izgradnji gasulhane na mezarju u Širokoj Rijeci za koje postoje Građivinske dozvole. To će biti četvrta munara u Hrvatskoj, a prva u Karlovačkoj županiji. Početak radova se uskoro očekuje. Izabran je i izvođač radova, a to je građivinska firma Amira Haušića, inače velikog vakifa u Medžlisu IZ Karlovac. Prema takvimu Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini Miradž je uzet kao Dan vakifa. U susret ramazanu od miradža do početka posta intenzivirat će se vjerske aktivnosti u tom smjeru u Medžlisu IZ Karlovac.

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 25/04/2017 - 12:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top