Home

(FOTO) Na krov, kuku ili prtljažnik: Koji nosač za bicikle odabrati

12 Jun

(FOTO) Na krov, kuku ili prtljažnik: Koji nosač za bicikle odabrati

Lijepo vrijeme je idealno za aktivni odmor i... vožnju bicikla.

Nerijetko je potrebno bicikl prebaciti automobilom do mjesta za "pedalanje" i tada se postavlja pitanje izbora optimalnog nosača. Vozači automobila i ljubitelji biciklizma imaju tri opcije za transport dvotočkaša – krovne, nosače na kuki i prtljažniku vozila – pri čemu svaka ima prednosti i mane. Najčešće se koriste krovni nosači za bicikle koji su relativno jednostavni za montažu, ne blokiraju prtljažnik i vidljivost straga.

nosac01

Osiguravaju transport do četiri bicikla bez bitnih ograničenja ako se izuzme činjenica da ukupna težina tereta na krovu najčešće ne smije preći 60-ak kilograma. Ipak, donose nekoliko nedostataka, od kojih je najznačajnije povećanje težišta automobila što pogoršava vozne karakteristike. Također, bicikl na krovu utječe na aerodinamiku, automobil "teže siječe zrak" i troši više goriva – ponekad i do dva litra na 100 kilometara iznad uobičajenih vrijednosti. Potrebno je i malo mišića za podizanje bicikla na krov, u slučaju viših automobila (SUV i MPV) čak i merdevine za pomoć pri utovaru.

Posljednje i ne najmanje važno: Vozači uvijek moraju razmišljati o visini vozila i bicikla na krovu, recimo pri ulazu u podzemne garaže. Nešto skuplje su posebne platforme za bicikle koje se postavljaju na kuku u stražnjem dijelu vozila. Najprije treba razjasniti da li je vozilo opremljeno kukom za vuču, odnosno da li je moguće naknadno ugraditi. Prednosti ovog rješenja su jednostavno postavljanje bicikala na platformu, dok skuplje verzije osiguravaju i neometan pristup prtljažniku.

nosac02

Minusi: Visoka cijena, ograničenje nosivosti (verzije za transport četiri bicikla su dosta skuplje), blokada prtljažnika, povišeni tehničko-sigurnosni zahtjevi. Tako nosač na kuku mora biti opremljen s dodatnim stražnjim svjetlima, registarskom tablicom, u nekim zemljama čak i trećim kočionim svjetlom ako ga bicikli blokiraju. Neki proizvođači, poput Opela, nude i specijalne Flex-Fix pokretne nosače za bicikle. U principu, riječ je o platformama koje ne traže kuku nego se izvlače poput ladice iz stražnjeg dijela vozila.

nosac04

Nedostaci: Imaju manju nosivost, zaklanjaju vidljivost straga, nerijetko blokiraju i otvaranje prtljažnika. Na jednom testu austrijskog automobilskog kluba ÖAMTC pokazalo se da nosač bicikala na prtljažniku drastičnije povećava potrošnju goriva nego krovni i nosač na kuku!? Bez obzira na to koji nosač za bicikle odabrali, savjetuje se kupovina proizvoda provjerenih brendova.

A kada se nabavi nosač za bicikle, treba voditi računa o nosivosti, pravilnoj montaži nosača i učvršćenju bicikla... Samo tako će transport bicikala biti siguran preduvjet za korisnu fizičku aktivnost na dva točka.

 

(Izvor:radiosarajevo.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top