fbpx (FOTO) NAŠA (NE)KULTURA: Sramotni prizor dan poslije prvomajskog okupljanja na Ostrošcu

(FOTO) NAŠA (NE)KULTURA: Sramotni prizor dan poslije prvomajskog okupljanja na Ostrošcu

Home

(FOTO) NAŠA (NE)KULTURA: Sramotni prizor dan poslije prvomajskog okupljanja na Ostrošcu


Prvomajski praznici su gotovi, janje "se okrenulo", naši ljudi iz dijaspore su većinom već otišli "preko granice", danas je u Bosni i Hercegovini radni dan i sve se vraća na staro.

Tradicionalno okupljanje mnogobrojnih Cazinjana je na Ostrošcu, gdje vas svake godine očekuje slična slika - štandovi, janjetina, muzika sa svake strane ulice. Kao da se pola grada "slije" upravo na ovo mjesto, pa ćete šetnjom kroz Stari grad Ostrožac ili između štandova sresti čak i ljude koje niste vidjeli odavno, jer, znate, ako nemate nekih posebnih planova, onda ćete sigurno navratiti na Ostrožac. Jer je tradicija.

(FOTO) Štandovi, janjetina, muzika: Prvomajski praznici na Ostrošcu su dugogodišnja tradicija

A šta ostaje nakon prvomajskih praznika? Tužna slika naše (ne)kulture, (ne)poštovanja prema onome što imamo. 

Dok smo još jučer pričali o toj dugogodišnjoj tradiciji okupljanja na Ostrošcu i hvalili se kako živi i danas, fotografije koje je zabilježio naš sugrađanin Mirsad M. Šemić dokaz su našeg bezobrazluka i nesavjesnosti. 

Nedaleko od Starog grada Ostrožac, jedinstvenog spomenika kulture u Cazinu, tog srednjovjekovnog zdanja koje svojom posebnom ljepotom mami uzdahe mnogobrojnih turista, dan poslije tradicionalnog okupljanja bio je žalosna slika. 

Smeće kraj ceste, a u pozadini krajiški biser, Stari Grad Ostrožac. 

Neko je prvomajske praznike proslavio upravo ovdje, ostavljajući iza sebe smeće, dok ga drugi za njima kupe. 

Do kada ćemo ne znati cijeniti i čuvati svoje? 

Lijepo je da prvomajska tradicija na Ostrošcu živi, ali bilo bi ljepše da dan poslije ne moramo gledati ovakve sramotne prizore.
Ako želite nešto promijeniti u svijetu, državi, u svom gradu, krenite od sebe samih. Veselite se, družite, slavite lijepe dane, ali ujedno čuvajte našu okolinu i naš obraz.

(Cazin.NET, Foto: Mirsad M. Šemić)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 07:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top