(FOTO) Obilježena 25. godišnjica odbrane Tuzle: Moramo se boriti da skinemo ljagu sa svojih imena

Home

(FOTO) Obilježena 25. godišnjica odbrane Tuzle: Moramo se boriti da skinemo ljagu sa svojih imena


U Tuzli je danas svečano obilježena 25. godišnjica odbrane grada, kada su se policijske formacije CJB Tuzla suprotstavile rezervistima i paravojnim formacijama koji su se 15. maja 1992. povlačili iz kasarne Husinska buna.

Nakon što su iz kolone, koja je formirana mimo vojnih pravila jer su vojnici transportirani zajedno sa minsko-eksplozivnim sredstvima i zapaljivom tečnošću, počeli pucati po civilima i civilnim objektima, tuzlanski policajci su na vatru odgovorili vatrom.

- U kontekstu 15. maja 1992. godine sigurno bi ponovili isto, ali u kontekstu 15. maja 2017. godine smatram da se to uopšte ne bi dogodilo. Ponosan sam na sve građane Tuzle, ali najprije na one koji su svojim životima branili grad i državu. Ponosan sam na 15. maj, a to što se protiv Tuzle i njenih branitelja vodi prljava kampanja, znak je da se moramo boriti da napokon skinemo tu ljagu - kaže Selim Bešlagić, nekadašnji gradonačelnik Tuzle, koje pravosuđe susjedne Srbije i 25 godina poslije proganja zbog navodno počinjenih ratnih zločina na Brčanskoj Malti.

Treba znati da su se na područje sjeveroistočne Bosne stacionirale snage JNA iz Slovenije i Hrvatske, te da su u proljeće 1992. godine rezervisti s Ozrena i Majevice krenuli u pljačku magacina Teritorijalne odbrane na Kozlovcu.

- Kontroverze postoje i 25 godina poslije, jer je Tuzla bila fenomen. U najtežim vremenima ovdje se čuvao građanski koncept zajedničkog života i sve te civilizacijske vrijednosti ne uklapaju se u nacionalnu podjelu BiH. Bešlagića i mene još na jedan rigidan, miloševićki način progone i taj slučaj tretiraju kao “Tuzlanska kolona”.

U Sarajevu je taj slučaj “Brčanska Malta”, a ja ga uvijek gledam kao 15. maj kada su ljudi došli da pljačkaju magacine Teritorijalne obrane, kada su pijani transportovani s minsko-eksplozivnim sredstvima i kada su na kraju počeli pucati po civilima. U takvom transportu došlo je do lančanih eksplozija i vojnici u koloni su nastradali, nisu pobijeni - kaže Meša Bajrić, koji je 1992. godine bio načelnik CJB Tuzla.

General Hazim Šadić kaže kako je ogromna šteta što tadašnje tuzlansko tužilaštvo odmah nakon događaja na Brčanskoj Malti nije podiglo optužnicu protiv pukovnika Mileta Dubajića, komandanta kasarne Husinska buna.

- U vojnim knjigama crnim slovima piše da se na takav način ne može organizirati kolona. Dubajić je nakon formiranja takve kolone prvi izašao, a trebao je biti posljednji. Tuzla i Tuzlaci su imali namjeru da na najbolji način isprate kolonu, a dva dana kasnije ispraćena je kolona s aerodroma Dubrave bez ikakvih problema - kaže general Hazim Šadić.

Nakon polaganja cvijeća i odavanje počasti ispred spomenika na Brčanskoj Malti, kolona tuzlanskih branitelja proštela je do Slane Banje gdje je okončano današnje obilježavanje 15. maja.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavio: Pon, 15/05/2017 - 13:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top