(FOTO) Obilježena 25. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

Home

(FOTO) Obilježena 25. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“ i ove se godine na prigodan način obilježava godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi, dvadeset peta po redu.

Danas je na mjestu polaganja zakletve održan historijski čas i položen kamen temeljac za šehidsko spomen-obilježje u Jezerskom, upriličen memorijalni marš od šehitluka „Soline“ do šehitluka „Ometaljka“, a sutra će se šehidima poslije ikindije namaza u džamiji džemata Hafizovići proučiti tevhid.

Nakon okupljanja ispred Osnovne škole „Jezerski“, svim prisutnim, borcima, predstavnicima vlasti, boračkih organizacija, učenicima, obratio se ratni starješina 511. slavne bbr. Đemaludin Čaušević i govorio o događajima iz vremena prve zakletve, strahovima koji učenici nisu ni doživjeli, borbi za povratak svojim kućama, doprinosu i pomoći koju su u ratu davali mještani Jezerskog, Pištalina, Mahmić Sela, ali i značaju slobode u kojoj živimo.

Potom su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, ratne starješine 511. slavne bbr. Husein Ramić i Husnija Avdagić i predsjednik OORVI Ekrem Oraščanin položili kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja šehidima u Jezerskom.

Poslije učenja Fatihe pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH u Pištalinama, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha.

Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva je vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine. Zakletva je održana ispred Osnovne škole “Jezerski” na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima.

 

(Izvor: Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa)

 
Topic
Objavito: Tue, 06/06/2017 - 15:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top