(FOTO) Ovim oružjem je policija sinoć razbila demonstracije

bg1
Srpska policija rano jutros u silovitom naletu uz pomoć suzavca, konjice, pendreka i hamvija razbila je demonstracije ispred Narodne skupštine koje su započele juče kasno popodne posle izjave predsednika Srbije da će od petka biti uveden ponovo policijski čas.

 

Po prvi put posle 2010. godine na beogradskim ulicama ponovo se osetio suzavac.

Prva koškanja policije i demonstranata započela su već oko 22 časa, kada je poveća grupa prisutnih uspela da upadne u hol Skupštine, ali policija koja je bila iznutra uspela je da uz pomoć pendreka i guranja, kao i uz ispaljene salve suzavca da rastera okupljene. Policija je tokom ove akcije koja je trajala do ranog jutra primenila deo palete opreme koja se koristi za suzbijanje demonstracija i nereda na ulici.

Image
bg2

Hemijske bombe i suzavac

Među demonstrantima i novinarima koji su izveštavali čulo se da je policija upotrebila „topovski udar“, pre nego što je bačen suzavac. Zapravo radilo se o hemijskoj ručnoj bombi pirotehničkog tipa oznake M-79 AG-1. Ova bomba ima telo cilindričnog oblika izrađena je od tankog aluminijskog lima. Bomba je ispunjena iznutra brzogorećom pirotehničkom smesom i CS gasom. Osnovne taktičko-tehničke karakteristike bombe su: ukupna masa 450 grama, masa hemijske materije 103 grama, a prečnik tela bombe je 56 mm, vreme usporenja upaljača 3-4 sekunde, a vreme emisije hemijske materije 40-80 sekundi. Ove bombe se obično bacaju rukom, ali zbog malog dometa koriste se i puške M-70 kojom se ostvaruje domet od 100 do 200 metara. Ispaljivanje sve vrši i uvrtanjem bombe na tromblonski umetak.

Tokom sinoćnih nereda na video snimcima i fotografijama mogle su se videti i hemijske puške. Naime radi se o specijalnim vrstama pušaka i pištolja koji se koriste za bacanje suzavca, ali i gumenih metaka. Obično su raznih proizvođača i u kalibru su 37 i 38 mm.

Image
bg3

U sredstvo za privremeno osposobljavanje spada i suzavac, koji je sinoć izbačen u veoma velikim količinama, da se u jednom trenutku plato ispred Skupštine zabeleo od dima. Suzavac inače po klasifikaciji spada u nadražljivce a nazivaju se još i „lakrimatori“ čiji je najznačajniji predstavnik hlorocetofen (HAF ili CN). Ovaj gas deluje u veoma niskim dozama pri čemu izaziva različite efekte. Na čoveka deluje tako da kontaminirani koga ovaj gas zahvati počinje da suzi obilno, što ga primorava za zatvara oči, oseća peckanje i upalu kože, posebno ako je koža mokra. Ovi efekti mogu da budu toliko jaki da kontaminiranog teraju da napusti zonu delovanja. Osećaj na koži i očima je prividan i brzo nestaje na čistom vazduhu, mada se kod određenih osoba javljaju i alergični efekti. Na otvorenom prostoru nadražaji se javljaju znatno brže i nestaju do 10 minuta od izlaska iz kontaminirane zone. Mokra odeća i znoj apsorbuju hlorocetofen, zato se i oseća garderoba, ali nestaje po izlasku iz kontaminirane zone. Prilikom isparavanja čestica delovanje suzavca se izvesno vreme produžava, pa često se mogu videti upravo situacije kad većina demonstranata brzo skida odeću sa sebe.

Image
bg4

Oklopna vozila

Policija je sinoć takođe u poslednjoj fazi razbijanja demonstracija upotrebila i oklopna vozila tipa Hamer, inače civilna verzija popularnog „Hamvija“, vojnog patrolnog terenca koji je stekao slavu posle Pustinjske oluje 1991. Policija, odnosno Žandarmerija, koristi prerađene hamere iz zaostavštine rasformirane JSO.

Image
bg5

Vozila su proizvedena u kompaniji AM General, a uvezena su sredinom 1990-tih godina iz Makedonije. Vozila su dograđivana, montiranjem oklopa na teretni deo sa mogućnošću montiranja mitraljeza i bestrzajnih topova za izvođenje antiterorističkih operacija. Tokom suzbijanja demonstracija vozila služe za prevoz udarnih timova i pokrivanje određenih zona. Hameri koji su bili na ulici pripadaju Specijalnoj atniterorističkoj jednici SAJ, što se videlo i po amblemu ove jedinice na mobilnom krovu ovog terenca.

Ova vozila na beogradskim ulicama za suzbijanje demonstracija upotrebljena su 2008. godine tokom mitinga u februaru mesecu, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Taktika upotrebe je da se tri do četiri vozila postave jedan pored drugog, a onda vozila naglo ubrzaju, pa se zaustave dok masa beži i time se ubrzava potiskivanje okupljenih mnogo brže nego korištenjem klasičnog policijskog korodona.

Oprema policajaca za suzbijanje nereda

Policijska brigada koja je bila opremljena opremom za razbijanje demonstracija, a koju uličnim žargonom zbog oklopa koji nose zovu „kornjače“, opremljena je interventnim šlemovima sa savijenim vizirom, koji obezbeđuje dovoljno prostora za stavljanje zaštitne maske i kad je vizir spušten. Ovi viziri imaju i dodatnu zaštitu od grebanja i zamagljivanja.

Policijska brigada ih koristi u beloj verziji, a žandarmerija u plavoj i crnoj boji. Policajci su bili opremljeni interventnim štitovima koji štite policajce od delova sačme, mehaničkih udara poput kamenja, flaša, hemijskih i drugih tečnosti. Ovi štitovi imaju automatski amortizer udara i nosač na unutrašnjoj strani štita. Štit je debljine 4 mm, težine je četiri kilograma.

Postoji verzija debljine 6 mm koji su težine od šest do devet kilograma. Od ostale opreme policajci imaju štitnike napravljeni su od plastike i mekog sunđera za zaštitu nogu i ruku. Štitnici su automatski oblikovani tako da omogućuju nesmetanu pokretljivost u složenim uslovima. Policija je koristila i gumenu palicu (pendrek) napravljenu od sintetičke gume koja ima metalnu špiku u sredini što obezbeđuje žilavost. Drška je anatomska što olakšava rukovanje policijskom palicom. Ove palice su dužine 550 mm, prečnika 30 mm, a težina iznosi oko 650 grama.

Image
bg6

Konjička četa beogradske policije

Značajnu ulogu u suzbijanju demonstracija ispred Skupštine Srbije imala je i Konjička četa beogradske policije koja ima 19 konja, a jedan policajac ne duži samo jednog konja. Tokom angažovanja na suzbijanju nereda četa u punom sastavu izlazi na teren kao podrška snagama na terenu u slučaju nužne potrebe za intervencijom. Delovanje konjičke čete jesta da galopom potisne masu ili nateraa u bežanje.

Policijski psi

Policija je tokom akcije suzbijanja demonstracija za proterivanje ispred Skupštine koristila i službene policijske pse. Pa su tako kamere N1 zabeležila trenutak dok su se jednice kretale iz pravca Takovske ka Kosovskoj ulici, vodile službene pse. Policajci sa psima zabeleženi su u Bulevaru kralja Aleksandra dok se manja grupacija demonstranata potiskivala prema Pravnom fakultetu.

Nadzorne kamere

Veoma važnu ulogu u suzbijanju demonstracija za prenos slike u realnom vremenu i brzu identifikaciju osumnjičenih imale su i nadzorne kamere postavljene u ovom delu grada. Ove kamere su postavljene u okviru projekta „Bezbedni grad“. Ove kamere omogućuju lakšu identifikaciju učesnika praćenje njihovog kretanja i prenošenja slike u realnom vremenu što omogućava brzu koordinaciju i prebacivanja snaga na određene tačke i brzo reagovanje.

Policija od ostale opreme za suzbijanje demonstracija, a koja nije upotrebljena, poseduje široku paletu oklopnih vozila od Lazara 3 preko familije BOV M-15 i BOV M86 VP, zatim vodenim topovima i nizom teretnih kamiona koji su prepravljeni za brzo prebacivanje mobilnih timova. Zatim tu su i novi policijski helikopteri Erbas H-145M koji su opremljeni kamerama za noćno snimanje terena. Ovi helikopteri su u punom maksimumu korišteni za nadzor za vreme sprovođenja policijskog časa.

 

Image
bg7