(FOTO) Ramzija Kanurić-Oraščanin u Cazinu promovisala monografiju “Pokošeni ljiljani bijeli” i poemu “Slavni gazija bužimski”

Home

(FOTO) Ramzija Kanurić-Oraščanin u Cazinu promovisala monografiju “Pokošeni ljiljani bijeli” i poemu “Slavni gazija bužimski”


U četvrtak, 4. maja, u Domu kulture Cazin, održana je promocija dvije knjige autorice Ramzije-Kanurić Oraščanin

Riječ je o knjigama izuzetne važnosti - monografiji pod nazivom „Pokošeni ljiljani bijeli“ i poemi „Slavni gazija bužimski“.

Promociji je prisustvovao veliki broj građana, te predstavnici vlasti.
Tri godine autorica knjige, rođena Krupljanka sa austrijskom adresom, prikupljala je materijal kako bi svjetlo dana ugledale knjige koje svjedoče o herojstvu ljudi koji su se borili za goli život svoje porodice i svoje domovine.
Knjiga „Pokošeni ljiljani bijeli“ je monografija ratnih dešavanja u BiH, sa širim osvrtom na 505. Vitešku brigadu, ali i Peti i Sedmi korpus, kada je došlo do spajanja Krajišnika u oslobađanju BiH od agresora. Ramzija je pisala i o logorima, te okupaciji i stradanju Srebrenice i Srebreničana, ali nije zaboravila da piše i o ženama heroinama, kao ni o Fati Orlović, majki Prijedorčanki, ali i o Srđanu Aleksiću, kojega su četnici ubili jer je spasio Bošnjaka.

Lijepo se odužila i svome zavičaju o pričama iz rata jezerskih vitezova. Također opominje Bošnjake da nikad ne zaborave genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, niti zločinca Fikreta Abdića.
Druga knjiga, pisana kao poema, “Slavni gazija bužimski”, bavi se likom i djelom legendarnog komandanta 505. Vmbr, Izeta Nanića, koji je u borbenim dejstvima poginuo početkom augusta 1995. godine.


(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 06/05/2017 - 07:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top