FOTO: Rodi me majka da postanem fudbaler

Home

FOTO: Rodi me majka da postanem fudbaler


Devetogodišnjica kluba FC ABC Podzvizd, Velika Kladuša BiH

Amerikanci I Bosanci zajedno, u FC ABC PODZVIZD
Prije devet godina, 20.02.2002.god. srijeda, u popodnevnim satima je utemeljen
F.C. “A.B.C. PODZVIZD” – FUDBALSKI KLUB “AMERICKO BOSANSKI CLUB PODZVIZD” iz sela Podzvizd opstina Velika Kladusa, na Osnivackoj Skupstini iniciranoj od Podzvizdana iz Amerike i Bosne. Skupstini je prisustvovalo vise od 30 mjestana Podzvizda, a iz Amerike je prisustvovao Zarif Husidic, koji zivi u Cikagu. Osnivacka Skupstina kluba FC ABC je odrzana u Zarifovoj kuci kod “podzvizdske kamene piramide” na Kvrkulji – kod Okica bunara na Capregu, u selu Podzvizd, opstina Velika Kladusa.
16.04.2002.godine, u Registru udruzenja gradana Unsko-sanskog kantona, knjiga II pod registarskim brojem 14, upisano je Udruzenje gradjana Fudbalski klub “Americko-bosanski klub”. Sjediste udruzenja je u Podzvizdu-Kvrkulja, opcina Velika Kladusa.

San Podzvizdske djece se ostvaruje od 20.02.2002.
Ono sto su mnoge generacije seoske podzvizdske djece sanjale kroz svoje djetinjstvo I mladost trceci za loptama po barama I livadama, da zaigraju u opremi, kopackama I medju 11 fudbalera u fudbalskom timu nekog kluba, od ovog dana 20.02.2002. pocinje polako da se pretvara u stvarnost. Mjestanin Podzvizda Zarif Husidic koji zivi u Cikagu od 1997. god., I sam fudbaler koji je skolujuci se u Ljubljani igrao za drugoligasa NK Merkator, zatim NK Mladost Vrnograc, otisao je da posjeti u zavicaju svog bolesnog oca Muhu Masica 12.02.2002., koji mu je istog dana po dolasku nakon nekoliko sati izdaho na rukama. Stadion na kom je kasnije izgradjeno fudbalsko igraliste za FC ABC zove se Stadion Muho Masic, iz razloga sto je Muho poklonio omladini nekoliko dunuma zemlje na kom je kasnije izgradjen teren. Poslije sahrane rahmetli Muhe, nakon nekoliko dana I prije povratka u Ameriku, Zarif je na zajednicku inicijativu sa mjestanima u svojoj kuci sazvao I odrzao Osnivacku Skupstinu seoskog kluba. Uz nekoliko prijedloga za ime kluba izglasano je da se klub zove FC ABC Podzvizd (Americko Bosanski Club ili Amerika Bosna Capreg ili ABC-eda fudbala), na prijedlog koji je faxom iz Cikaga poslao Izet Dizdarevic. Za predsjednika FC ABC Podzvizd je izabran Aziz Husidic, a na celo menagmenta kluba u Americi na skupstini je imenovan Izet Dizdarevic.

Prva komplet oprema iz Amerike, pocetak rada sa omladinom
Podzvizdjani su prakticno odmah planski I dogovorno krenuli sa radom, u Bosni I Americi. U zavicaju je rukovodstvo novoformiranog kluba FC ABC vrsilo pripreme za pocetak rada sa djecom-buducim fudbalerima, I sa proljecem je na prasnjavom fudbalskom igralistu kod osnovne skole u Podzvizdu izvrsena prozivka I selekcija po uzrastima buduci fudbalera. Bilo ih je preko 200.
U Americi su animirani pojedini Podzvizdjani I obezbedjena su donatorska sredstva od cca 2.000 dolara, te kupljena komplet crvena oprema svjetske marke (dresovi, gacice, torbe) za 18 fudbalera I poslata u rodni kraj. Familija Husidic na celu sa Zarifom, Mirom, Baggiom, Allenom,  je kasnije o svom trosku obezbedjivala I slala mnogo puta iz Cikaga desetine torbi fudbalske opreme za djecu u FC ABC Podzvizd, posebno preko familijarne fondacije “Don’t forget me” – “Ne zaboravite me”.

FC ABC Podzvizd silovito krenuo
Odmah prve sezone od formiranja kluba krenulo se sa vise kategorija u takmicenje, I do danas su postizani nevjerovatni uspjesi talentirani nogometasa o kojima su pisali I izvjestavali elektronski I stampani mediji, a sto bi zauzelo mnogo prostora za prezentiranje. Morat ce se razmisliti I pripremiti, mozda za desetogodisnjicu kluba, jedna knjiga – monografija FC ABC Podzvizd gdje ce se u detalje sa tekstom I fotografijama u amanet nasljednicima ostaviti kako je utemeljen I poceo sa radom, te prvim sportskim uspjesima jedan mali ali kasnije veliki sportski kolektiv sa kojim se ponosimo svi – od Podzvizda-Velike Kladuse-BiH do Amerike.
Za devet godina postojanja kluba FC ABC Podzvizd, nekoliko stotina ili mozda vise od hiljadu djecaka je baveci se sportom bjezalo od kafana, alkohola, droge I druge kuge koja hara u svakoj zemlji ratom devastiranoj.

Legende se ne imenuju, vec se radjaju I stvaraju radom
Nije slucajno doslo do formiranja kluba FC ABC I da bas u VKL selu Podzvizd ima toliko fudbalski talenata, ako se zna da je odatle potekao (I nazalost tu sahranjen poslije tragicne pogibije januara 1994. na ulicama svoje Velike Kladuse) najveca legenda velikokladuskog fudbala Husidic Hajrudin-Hajro. Hajro-Prika je u ljeto 1973. istorijskim pogotkom iz penala uveo NK Zagreb u prvu Yugo ligu, dugo godina tu igrao, kasnije bio igrac NK Krajisnik I savezni prvoligaski fudbalski sudac, itd. Stopama legendarnog fudbalera Hajrudina Husidica takodjer sa brojem 9 na ledjima danas ide njegov rodjak sada mladi igrac Baggio-Adis Husidic, profi fudbaler kluba Chicago Fire u Americi,  koji je rodjen isto na Capregu u Podzvizdu. Baggio je trenutno najperspektivniji I najpoznatiji Bosanac fudbaler u americkoj MLS ligi, koji zari I pali americkim stadionima postizuci golove reprezentativnim zvijezdama mnogih cuveni  klubova. Koliko li ce samo jos zvijezda fudbalski da se vine ispod Podzvizdskog zvijezdanog neba u buducnosti, tesko je prognozirati? Ali od hiljade tih mladi dragulja sigurno ce ih jos puno da stasa u velike sportase I dobre ljude. Rasadnik mladi talenata FC ABC Podzvizd je u punom pogonu vec devetu godinu, I pored teske sadasnje depresiono-recesione krize u svijetu, a najvise zahvaljujuci nogometasima I fudbalskim entuzijastima FC ABC PODZVIZD u zavicaju, koji se samoodricanjem I mukotrpnim radom svakojako snalaze uz pomoc ili odmoc MZ Podzvizd, opstine Velika Kladusa, USK, BiH.

Cestitka I sve najbolje
Svim fudbalerima, trenerima, rukovodstvu, navijacima, donatorima, sponzorima, I drugima u I oko kluba FC ABC PODZVIZD cestitke I zahvale upucujem povodom devetogodisnjeg uspjesnog rada sa djecom I omladinom naseg sela Podzvizd I grada Velike Kladuse. Nastavite sa uspjesnim radom, treniranjem I igranjem u interesu djece, omladine, koja u “zdravom sportskom tijelu, gaji I sportski duh”. Zahvalni za sve ce biti mnogi, I dragi Allah dz.s.

Izet Dizdarevic, izodizdar@aol.com

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:34

Facebook komentari

Back to top