(FOTO+VIDEO) VELIKA KLADUŠA: UŽ „Svjetlost“ obilježilo sedam godina rada i uzajamnog truda

Home

(FOTO+VIDEO) VELIKA KLADUŠA: UŽ „Svjetlost“ obilježilo sedam godina rada i uzajamnog truda


Nakon što je prije samo nekoliko dana velikokladuško udruženje žena iz Male Kladuše tradicionalno proslavilo i obilježilo treću godišnjicu svoga postojanja, slavlju još uvijek nema kraja.

Naime, 15.04.2017. godine na Starom gradu u Velikoj Kladuši upriličeno je obilježavanje čak sedme godine postojanja udruženja žena „Svjetlost“ iz Vrnograča.

Piše: Adis Jamak

Sedam punih godina truda, rada, nizanja raznih uspjeha i padova, sedam godina mira, tolerancije, održavanja tradicije i promoviranja starih običaja... Sve to za članice ovog udruženja ima posebno značenje i neprocjenjivu vrijednost. One su skupa, zajedničkim snagama odlučile ovu godišnjicu proslaviti na malo drugačiji način – u proširenom izdanju.


Pozvale se udruženja sa područja Unsko-sanskog kantona, ali i udruženje žena iz Tuzle, koje je bilo specijalni gost večeri. Druženje je započelo igranjem tradicionalnih narodnih kola, nakon čega je uslijedio i muzički blok, a članice udruženja „Svjetlost“ su za svoje goste pripremile bogatu i ukusnu večeru.

Ubrzo nakon večere, predstavnice udruženja su krenule sa dodjelom zahvalnica za podršku u radu i dugogodišnju suradnju svima onima koji su sa njima već duži period i koji ih prate i surađuju sa njima. One su istakle da su uručene zahvalnice otišle u prave ruke i da se nadaju da će suradnja koju dosada imaju sa svojim gostima/udruženjima, ali i pojedincima opstati još dugi niz godina.

Kao i obično, tako i ove godine, pripremljene su i male skromne nagrade za goste, koje su gosti mogli osvojiti sudjelovanjem u tomboli. Većinu nagrada su obezbijedile članice udruženja, ali naglašavaju da su dio nagrada nagrada dodijelili i njihovi sponzori. Glavnu nagradu večeri dodijelio je „Zlatar Najo“ iz Velike Kladuše.

U razgovoru sa članicama udruženja, saznajemo da su zadovoljne odazivom gostiju, iako ističu da im je jako žao što im se udruženje „Sandžak“ iz Ljubljane i udruženje „Emina“ iz Turbeta nisu uspjeli pridružiti zbog opravdanih razloga.

Kada je riječ o samoj pripremi i organizaciji proslave godišnjice, članice ističu kako nije bilo problema ni u dogovoru, a ni tokom same pripreme, jer su one oduvijek ujedinjene i djeluju zajedničkim snagama. Također, dodaju da im je drago jer su uspjele okupiti veći broj različitih udruženja na jednom mjestu i što su poslale poruku svim dobrim ljudima da žene mogu uraditi mnogo toga i promijeniti stvari na bolje u svojoj lokalnoj zajednici, ali i šire.

Nakon uručenja i posljednje, glavne nagrade sretnom dobitniku, program je nastavljen u muzičkom stilu. Jedna od članica udruženja je uzela stvari u svoje ruke i dodatno zagrijala atmosferu svojim muzičkim talentom. Ona je u nekoliko narednih minuta ispunjavala muzičke želje prisutnih.

Na samom kraju, kratko samo razgovarali i sa predsjednicom udruženja, Sanetom Oručević, te smo je pitali da li je zadovoljna atmosferom i općenito cijelom večeri, na što nam je odgovorila:

- Ovo je večeras za naše udruženje nešto posebno s obzirom da obilježavamo sedam godina našeg postojanja. Kao što vidite i sami, ovdje vlada nezapamćena atmosfera i kako da ne budem zadovoljna, a kamoli sretna. Ovom prilikom bih se zahvalila svim našim dragim gostima koji su uveličali ovu našu noć, a posebno gostima iz Tuzle koji dodatno čine da atmosfera bude još bolja nego što već jest. Isto tako želim se zahvaliti i Vama jer nas pratite, kao i našim sponzorima, te se nadam da ćemo i u narednom periodu nastaviti našu uspješnu suradnju.

Inače, predsjednici ovog udruženja je također uručena zahvalnica od strane ostalih članica, koje su joj skupa sa zahvalnicom uručile buket cvijeća i zahvalile se što je sa njima i što već punih sedam godina radi i čini da udruženje opstane i bude uspješnije.

Nešto kasnije uslijedilo je i svečano rezanje torte, te još dobre muzike do kasno u noć.


Ovo udruženje iza sebe ima nekoliko većih uspješno odrađenih projekata, a valja napomenuti da je ove godine sudjelovalo i na specijalnom vanrednom kolu TV Binga – BiH Lutrije, povodom Dana žena, na kojem je osvojilo maksimalnu nagradu.

Udruženje žena „Svjetlost“ trenutno broji između 40-50 aktivnih članica, iako ističu da imaju dosta članica - simpatizera. Osnovna zadaća udruženja je trganje od zaborava starih običaja, njegovanje izrade ručnih radova iz kućne radionosti, humanitarni rad, te učešće na izložbama rukotvorina. Ima dobru suradnju i sa lokalnom zajednicom, a svoje djelatnosti trenutno obavlja u vlastitim prostorijama.

Sedam godina postojanja nije malo, a tome svjedoče i činjenice, kao i ostvareni rezultati koje je ovo udruženje uspješno postiglo. U narednom periodu već imaju isplaniran plan i program, a definitivno je sigurno da će ovakvim načinom rada i uzajamnog poštovanja opastati još dugi niz godina.

Ovom prilikom, ekipa portala Cazin.NET želi sretnu sedmu godišnjicu rada i postojanja udruženju žena „Svjetlost“ iz Vrnograča, te im želimo mnogo sreće i uspjeha u predstojećem periodu.

Dio atmosfere sa druženja donosimo ispod:

(Cazin.NET; Foto: Senad Muratović, Sebila Kasumović)

Topic
Objavio: Tue, 18/04/2017 - 07:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top