Timovi FUCZ nastavljaju pomagati stanovništvu općina Sanski Most, Doboj Jug i Usora

Iako rijeke na području Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona bilježe opadanje vodostaja i povlače se u svoja korita, timovi FUCZ još uvijek se nalaze na području općina Sanski Most, Doboj Jug i Usora gdje i danas pomažu stanovništvu u sanaciji posljedica poplava uzrokovanih obilnim padavinama.

Pumpe visokog pritiska sa agregatima nalaze se u nekoliko MZ u kojima se ispumpava voda iz stambenih i pomoćnih objekata, dvorišta, poljoprivrednog zemljišta, ulica i lokalnih puteva, pročišćavaju se odvodi i propusti, uklanja se i mulj i blato ostali nakon povlačenja vode, a vozilima FUCZ vrši se distribucija potrebne pomoći.

Image

Više od 120 pripadnika FUCZ bili su raspoređeni u ovim općinama od 13. maja provodeći aktivnosti na odbrani od poplava zajedno sa lokalnim strukturama i stanovništvom kako bi se spriječilo prodiranje vode u naseljena područja i stanovništvu pružila potrebna pomoć.

U ove tri općine i dalje su na snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava nastalih uslijed obilnih kišnih padavina.