Fudbaleri Barcelone ugostili dječaka iz BiH oboljelog od leukemije

Home

Fudbaleri Barcelone ugostili dječaka iz BiH oboljelog od leukemije

Devetogodišnjem Davudu Džafiću iz Srebrenika, nakon godina borbe s leukemijom, ispunjena je želja da upozna igrače Barcelone.

Prije dva dana imao je priliku vidjeti zvijezde ovog kluba, između ostalih, Lionela Messija, Neymara, Ivana Rakitića, Ardu Turana, Andresa Iniestu i ostale.

Davud je sa šest godina obolio od leukemije. Nakon godina borbe uspio je pobijediti ovu opaku bolest. Veliki je navijač Barcelone i želja mu je bila da upozna svoje fudbalske idole. Prije dva dana mu je, zahvaljujući dobrim ljudima, ispunjena velika želja. Katalonski Crveni krst, ured Kluba za članove s posebnim potrebama (OAE) i fondacija FC Barcelone pomogli su Davudu da upozna igrače "katalonskog diva".

Ekipa AA dočekala je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu Davuda i njegovog oca Halida nakon povratka iz Barcelone. Sa šalom katalonskog diva oko vrata i dresom s potpisima igrača nije skidao osmijeh s lica.

Sedam dana je bio u Barceloni, obilazio grad, ali i posjetio fudbalske zvijezde tokom njihovog treninga.

"Upoznao sam sve igrače. Slikao sam se s Neymarom i Messijem. To mi je bila želja. Dobio sam mnogo poklona, šal, kapu, dres s potpisima... Omiljeni igrač mi je Messi", ispričao je ovaj hrabri dječak.

Kroz osmijeh kaže da je sada dobro i da je sretan što je upoznao igrače Barce.

"Sretan sam što sam upoznao sve igrače. Barcelonu gledam od treće godine. I ja igram fudbal s prijateljima", rekao je Davud.

Otac Halid je kazao da su u organizaciji katalonskog Crvenog krsta i Barcelone pozvani u taj grad da budu gosti. Riječ je o organizaciji koji djeluje cijelom svijetu, a u sklopu koje omoguće djeci da dođu na utakmice ili treninge kluba i upoznaju svoje fudbalske idole.

"Dok smo bili u bolnici na Jezeru u Sarajevu došla je Jasmina Fajkić. Upoznala je Davuda i kada je došao poziv iz Barcelone, ona se sjetila njega. Nazvala nas je i pitala da li bi Davud želio da ide u Barcelonu, na utakmicu. Pitali smo ga i on je bio za. Davud je imao tu čast da bude direktno sa svim igračima Barcelone. Oni su svi prolazili pored njega jer su dolazili na trening. Zastajali su i slikali se. Posebno je zastao Neymar i Messi koji su proveli malo vremena s Davudom. On me iznenadio jer sam vidio osmijeh koji ja ne poznajem. Bio je presretan, nije mogao da vjeruje da će biti tako blizu Messija i Neymara", ispričao je Halid.

Kako je kazao, Ivan Rakitić je izrazio želju da se vidi s njima poslije treninga, ali nisu imali više vremena.

Davud se, istaknuo je Halid, izborio s leukemijom.

"Razbolio se sa šest godina, imao je godinu intenzivnog liječenja u Sarajevu", dodao je Halid.

Veliku ulogu u svemu tome imali su direktor Crvenog krsta Enric Morist, Albert Alvarez i Carles Godia, Pilar Guinovart, jedna od direktorica kluba, potpredsjednik Jordi Cardoner, Kenan Terzić, mladić iz BiH koji vodi projekt T'acompanyem za pomoć osobama s posebnim potrebama.

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Objavito: Čet, 01/19/2017 - 18:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top