Geithner savjetom pomaže u krizi eurozone

Home

Geithner savjetom pomaže u krizi eurozone


PARIZ - Američki ministar odbrane Timothy Geithner rekao je u srijedu u Parizu da će se Evropljani uspješno suočiti s krizom u eurozoni, što će pozitivno utjecati na SAD i ostatak svijeta, no Washington je pokazao spremnost Evropi pomoći savjetom, ne i financijski, pišu agencije.

"Naglasio sam koliko je za SAD i ostatak svijeta važno da Evropljani uspiju i uvjeren sam da će uspjeti", rekao je Geithner nakon sastanka s francuskim kolegom Francoisom Baroinom, javlja AFP. 

Uoči samita Evropske unije Geithner obilazi prijestolnice država članica eurozone s porukom da moraju djelovati te je u Berlinu pozvao na "izgradnju fiskalne unije", u čemu centralnu ulogu treba igrati Evropska centralna banka (ECB). 

ECB treba "postaviti dovoljno snažnu protupožarnu zaštitu" kojom će se spriječiti širenje krize u eurozoni, rekao je Geithner, javlja Reuters. 

No dok se SAD može obratiti Saveznim rezervama (FED) kao posljednjem utočištu za zajam, članice eurozone nemaju takvu mogućnost s ECB-om, a Njemačka, najjača članica, želi da tako i ostane, piše Reuters. 

"Oči cijelog svijeta uprte su u Evropu", rekao je Geithner, ne obećavši ništa drugo nego da će "nastaviti podupirati konstruktivnu ulogu" Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u upravljanju krizom. 

MMF mjesecima pokušava povećati svoje izvore kako bi mogao više intervenirati nego što sada čini. 

Direktorica MMF-a Christine Lagarde već je ocijenila da su finansijska sredstva "blijeda prema potrebama zemalja pogođenih krizom i zemalja kolateralnih žrtava krize", prenijela je Hina. 

No Washington je isključio mogućnost povećanja svojih uplata u MMF. 

"Nema razgovora o povećanju američkih uplata MMF-u", rekao je američki ambasador pri Evropskoj uniji William Kennard. 

Američki dužnosnici, od predsjednika Baracka Obame, preko Geithnera do čelnika FED-a, svakodnevno izražavaju zabrinutost zbog evropske krize koja može štetiti američkoj privredi. 

No čak i da želi, SAD ne može izravno pomagati Stari kontinent po uzoru na Marshallov plan nakon Drugoga svjetskog rata. 

Budžetski manjak SAD-a je oko sto posto BDP-a, podsjetio je Geithner u Berlinu i SAD je "suočen s vrlo teškim privrednim izazovima".

 

Fena

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 18:08

Facebook komentari

Back to top