Ginekolog Sebija Izetbegović odbila pacijentima obezbijediti lijek kojim su liječili američkog predsjednika

fghn
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović rekla je kako institucija kojom upravlja nije nabavila niti će nabavljati Remdesivir, lijek koji se koristi za liječenje COVID-a.

- KCUS nije nabavljao Remdesivir niti će nabavljati, u skladu sa najnovijim stavovima da isti nema benefita u liječenju COVID-19 bolesnika, kazala je za N1 Izetbegović.

- Prije zvaničnog stava WHO, stručnih studija i stava Vlade, pokrenuta je procedura nabavke po zahtjevu specijalista Klinike za infektivne bolesti, a na zvanični upit od Kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravstva kao i Ministarstva civilnih poslova. S obzirom na nova saznanja, lijek Remdesivir se neće nabavljati za KCUS, bez obzira na činjenicu da se procedura e-aukcije morala zakonski privesti kraju. Klauzula iz Ugovora nam omogućava da ne realiziramo nabavku, kazala je Izetbegović.No, za razliku od mišljenja Izetbegović, ugledni infektolog dr. Ednan Drljević koji je ljekar Opće bolnice "Abdulah Nakaš" nedavno je u izjavi istakao je Remdesivit zapravo vrlo efikasan u liječenju korone. 

- Činjenica je da ga je i američki predsjednik (op. a. Donald Trump) upotrebljavao zajedno s drugim lijekovima. Taj lijek nije problematičan u smislu da ima neke nusefekte. Vrlo je povoljan za davanje, kazao je.

Image
bu

Također, treba naglasiti da je za razliku od Izetbegović, koja je ginekolog, Drljević, kako smo već i naveli, infektolog, dakle osoba koja je stručna i upućena u ovo polje neuporedivo bolje.

Tako se i na stranici "The New England Journal of Medicine", američkom sedmičnom časopisu koji spada među najuglednije medicinske žurnale u svijetu, u članku koji potpisuje dr- Thomas Gluck, profesor medicine na Univerzitetu u Regensburgu u Njemačkoj, u preporukama za najefikasnije liječenje COVID-19, nalazi upravo Remdesivir.

- Smjernice NIH-a sugeriraju istovremenu primjenu remdesivira i deksametazona za pacijente s teškom bolešću, kao i za one na neinvazivnoj ventilaciji i one koji su nedavno intubirani, navodi se u ključnim preporukama američkom žurnala.

"NiH" koji daje preporuke je naime skraćenica za "National Institutes of Health", što je vodeća državna institucija Sjedinjenih Država zadužena za biomedicinska i zdravstvena istraživanja.

Image
vj

Pitanje koje se ovdje je postavlja je da li zaista moguće da ginekolog Sebija Izetbegović znaje bolje kako liječiti zarazne viruse i da li određeni lijekovi imaju ili nemaju efekta u liječenju bolesti, od uglednih domaćih infektologa i američkih državnih agencija? 

Ili je ovdje pak ponovo u pitanju već poznato "menadžeriranje" direktorice Izetbegović koja inače na sva usta voli da se hvali svojim "uspješnim mjerama štednje" preko leđa pacijenata, pa tako i u ovom slučaju odbija izdvojiti sredstva za lijek protiv korone, potencijalno ugrožavajući hiljade građana.