Obilježena 15. godišnjica prvog ukopa žrtava genocida u Srebrenici

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje, učenjem Fatihe i Jasina danas je u Memorijalnom centru Potočari obilježena 15. godišnjica prve dženaze i ukopa 600 žrtava genocida Bošnjaka Srebrenice. Vjerske obrede predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a učestvovali su i imami s područja srebreničke i bratunačke općine. 

Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari, podsjetio je prisutne da su te godine u ovom memorijalu organizirane još dvije dženaze kada je ukopano još 389 identifikovanih žrtava. U julu na obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice ukopano je 282, a u septembru iste godine još 107 žrtava, dodajući da je do sada ovdje ukopano 6.575 identifikovanih žrtava genocida.

Brojne porodice žrtava, danas su u ovom kompleksu obišle mezarja svojih najmiliji, proučili Fatihu i odali počast svojim sinovima, braći, roditeljima i ostaloj rodbini i prijateljima u nadi da će ostali njihovi nestali biti pronađeni, identifikovani i dostojno ukopaju u ovom memorijalu.