Godišnjica smrti prof.dr. Fikreta Hadžića: Filantrop i pionir Islamskog bankarstva

Na današnji dan, 20. jula 2018. godine, preminuo je prof. dr. Fikret Hadžić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i jedan od osnivača Fondacije “Izvor nade“.

Tokom života utemeljio je brojne univerzitetske predmete, napisao knjige, članke i studije kako iz područja Bankarstva, tako i iz područja Islamskog bankarstva i finansija.

Osmislio je i rukovodio smjerom za Islamsko bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, osnovao je Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, kao i Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije.

Bio je priznat kao vrhunski ekspert iz navedenih područja kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta.

U spomen na doprinos koji je dao u radu Fondacije “Izvor nade“, rukovodstvo Fondacije tokom 2019. godine preimenovalo je naziv studentskog doma “Izvor nade“ u Studentski dom “Prof. dr. Fikret Hadžić“.

Prof. Hadžić dao je nemjerljiv doprinos u radu Fondacije i funkcioniranju Studentskog doma.

Bio je jedan od osnivača Fondacije “Izvor nade“, član Upravnog odbora Fondacije i Studentskog doma, vakif Studentskog doma i donator Fondacije, pokretač akcije "Iftari" i brojnih drugih aktivnosti koje su rezultirale unapređenjem rada Fondacije i studentskog doma. Ploču sa imenom r. prof. Hadžića otkrili su članovi porodice, supruga Selveta i kćerke Anesa i Nejla, te u ime Fondacije, predsjednik Upravnog odbora Eldin Kunto.

“U ime porodice Hadžić želim se zahvaliti dragim prijateljima Fondacije 'Izvor nade' koji su donijeli odluku da preimenuju ovaj studentski dom u znak sjećanja, ljubavi i poštovanja prema našem babi i suprugu“, kazala je tada Nejla Hadžić, kćerka r. prof. Hadžić.

“Prof. Hadžić bio je osoba vedrog duha, filantrop koji je nastojao svojim djelovanjem ponukati i druge da čine dobro. Neizmjerno smo zahvalni Bogu što smo imali priliku poznavati i sarađivati s prof. Hadžićem na brojnim projektima koje smo realizirali kroz Fondaciju 'Izvor nade'. Sretni smo da studentski dom nosi ime po prof. Hadžiću“, kazao je Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“.

Podsjećamo, prof. Hadžić preselio je na današnji dan, 20. jula 2018. godine, nakon kraće bolesti, u 59. godini života.

Image