Godišnjica stravičnog zločina na Alipašinom Polju: Djeca ubijena dok su se sankala

č
Na današnji dan 22. januara 1994. godine u naselju Alipašino Polje granatama ispaljenim sa položaja VRS ubijeno je šestero djece dok su se sankali i igrali u obližnjem parku. Najmlađa žrtva imala je pet, a najstarija 13 godina.

Porodice žrtava i predstavnici udruženja ubijene djece su polaganjem, cvijeća učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježiili 29. godišnjicu ovog stravičnog zločina.

"Svake smo godine ovdje da se sjetimo naših mladih sugrađana ali i svih stradalih tokom agresije. Govoriti o tome je jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Moramo se podsjećati, ne dopustiti da ove strahote prekriju zaborav", poručeno je sa obilježavanja.

Tog 22. januara 1994. godine ubijeni su

Brković Indira, 12 godina, danas bi imala 41

Brković Jasmina, 5 godina, danas bi imala 34

Dedović Mirza, 8 godina, danas bi imao 37

Jurenić Danijel, 11 godina, danas bi imao 40

Rizvanović Nermin 13 godina, danas bi imao 42

Subašić Admir 8 godina, danas bi imao 37

Presudama Međunarodnog suda u Hagu, između ostalog za neselektivno granatiranje i ubijanje civila osuđeni su, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislav Galić, na doživotnu kaznu zatvora, kao i njegov nasljednik Dragomir Milošević na 33 godine zatvora.

Tokom procesa Galiću, svjedoci tužilaštva su bili i oni koji su preživjeli masakr na Alipašinom Polju, a dokazano je kako su tri granate ispaljene iz naselja Nedžarići, koje je te 1994. godine bilo pod kontrolom VRS.

FOTO : Klix