Godišnjica velikih protesta u Beogradu

Home

Godišnjica velikih protesta u Beogradu


Srbija obilježava 17 godina od velikih prosvjeda u Beogradu okončana vladavina dugogodišnjeg lidera Slobodana Miloševića.

Prosvjedi su uslijedili nakon što je Milošević odbio priznati rezultate izbora za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije.

Na izborima održanim 24. rujna 2000. godine Milošević je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije i čelnika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Prosvjednici su 5. listopada u Beogradu, na platou ispred tadašnje Savezne skupštine Jugoslavije, a danas Narodne skupštine Srbije, stigli iz mnogih srbijanskih gradova u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetke kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na cestama.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila prosvjednike da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspješno.

Zgrada državnog parlamenta je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala pružati otpor i uglavnom se pridružila građanima.

Hapšenje Miloševića

U večernjim satima građanima se s terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik Jugoslavije Vojislav Koštunica. Narednog dana Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U prosvjedima je poginula jedna osoba, koja je pala pod kotače kamiona. Ozlijeđeno je 65 ljudi.

Slobodan Milošević je pola godine kasnije uhapšen zbog financijskih malverzacija, a dva mjeseca kasnije je izručen Haškom sudu.

Pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Umro je 11. ožujka 2006. godine od srčanog udara, u pritvorskoj jedinici Haškog suda.

Izvor: Agencije

Tagovi
Objavio: Čet, 05/10/2017 - 08:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top