Google odgovorio Trumpu: Ne favoriziramo rezultate pretrage u političke svrhe

Internetski pretraživač Google osporio je optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da su rezultati pretrage na njegovoj tražilici "namješteni" i o njemu prikazuju samo loše vijesti.

Poručili su da kompanija ni u kojem slučaju ne favorizira rezultate pretraga u političke svrhe.

Dodali su da je cilj Googlea da, nakon što korisnici u tražilicu utipkaju ključne riječi, "u što kraćem roku, od nekoliko sekundi, dobiju najrelevantnije odgovore".

"Pretraga se ne koristi za postavljanje političke agende i, u pogledu rezultata, nismo pristrasni i ne naginjemo niti jednoj političkoj ideologiji. Svake godine unapređujemo naše algoritme kako bismo bili sigurni da će korisnici na svoje upite dobiti sadržaj visoke kvalitete. Konstantno radimo na poboljšanju naše tražilice i nikada ne rangiramo rezultate pretrage kako bi kontrolisali ili utjecali na političke odluke", odgovorili su iz kompanije Trumpu.

Američki predsjednik je prošle sedmice optužio društvene mreže da ušutkavaju konzervativne glasove, a u utorak ujutro napao je internetski pretraživač Google da namješta rezultate pretraživanja o njemu tako da pokazuje samo, kako je on to kazao, "loše vijesti".