Goran bijeli mantil zamijenio motikom

Na imanju porodice Simić u zaseoku Ogorelica u Velikoj Obarskoj kod Bijeljene počela je sadnja ranog povrća u plastenicima.  

Uprkos minusima i snježnim padavinama, Simići su uspješno uzgojili rasad ranog kupusa, a za 15 do 20 dana počet će sa sadnjom krastavca i paprike. Povrće uzgajaju u plastenicima ukupne površine od skoro jednog hektara.

Miladina, njegovu suprugu Gordanu i sinove Gorana i Duška zatekli smo u jednom od plastenika. Sadnja ranog kupusa obavit će se za jedan dan. Simići kažu da ovaj posao kasni petnaestak dana zbog niskih dnevnih temperatura.

Goran Simić (27), po zanimanju medicinski tehničar, i njegov brat Duško (34), koji je završio Fakultet poslovne ekonomije, nakon djetinjstva i školovanja provedenog u gradu, odlučili su da se ozbiljnije posvete poljoprivrednoj proizvodnji. Obojica su oženjena, Goran ima dva sina, a Duško dvije kćerke. Goran kaže da već pet godina radi u zdravstvu.

- Vidim da materijalna situacija u zdravstvu postaje teška i odlučio sam da se više posvetim proizvodnji povrća na očevom imanju. I moja supruga je ljekar. Djecu treba upisati u vrtić, supruga Bojana mora na specijalizaciju, život u gradu postaje sve skuplji. U prošloj godini dobro smo prošli s lubenicom. Da nema prihoda na selu, teško bi se moglo opstati u gradu – ističe Goran.

Kaže da su on i brat odlučili da se u narednim godinama ozbiljnije bave poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojem povrća.