Goran Čerkez pojasnio: U FBiH je na snazi bosanski, a ne švedski model

sdaasdas
Proteklih dana medijima bilo je informacija kako je u Bosni i Hercegovini trenutno na snazi takozvani švedski model suzbijanja širenja koronavirusa.

Međutim, prema riječima pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza, model koji je na snazi u FBIH trenutno je bosanski, a ne švedski.

"FBiH ima vrlo jasan svoj model i to se vidi kroz mjere koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva. Te mjere nisu mijenjane, a one se, prije svega, odnose na obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom, ako se ne može obezbijediti distanca veća od dva metra, te mjere pojačane higijene, posebno pranja ruku. S druge strane Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je donio i niz drugih mjera koje su jasno propisane preporukama za privredne subjekte, ugostiteljske objekte, vrtiće, hotelijerstvo..., koje su na snazi.

Njihovo provođenje, na osnovu naredbi, treba da kontrolišu inspekcijske službe, a ako je potrebno, i uz podršku pripadnika nadležnih MUP-ova. Imajući u vidu da postoji razlika između pojedinih kantona u vezi sa epidemiološkom situacijom, jasno je data mogućnost svakom kantonalnom kriznom štabu da na osnovu epidemiološke situacije donese mjere specifične za taj kanton, pa čak i da uvode restriktivne mjere ukoliko je potrebno , čega nema uopće u švedskom modelu", kazao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, izjava o primjeni švedskog modela u pojedinim medijima je izvučena iz konteksta.

"Jedina stvarna sličnost sa švedskim modelom je to što se insistira, kroz provođenje ovih mjera, na savjest stanovništva da ih poštuje i da na taj način štiti zdravlje i svoje i drugih te da nisu na snazi restriktivne mjere, mada se i one mogu nametnuti ukoliko epidemiološka situacija bude zahtjevala . S tim u vezi je i sličnost da trenutno nema restrikcija. FBiH ima isključivo svoj model", kazao je Čerkez, prenosi Oslobođenje.

Napomenuo je kako se sličan moder suzbijanja širenja koronavirusa koristi i u regiji, s obzirom da se radi o istim školama javnog zdravstva.