Goran Čerkez: Stanje je dosta teško, ali ga još uvijek kontrolišemo

cerkez
U Vladi Federacije BiH je održan radni sastanak na poziv premijera Fadila Novalića, kojem su prisustvovali predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne uprave za inspekcijske poslove te Ministarstva zdravstva FBiH.

 

Novinarima se nakon sastanka Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministarstva zdravstva.

Cilj ovog radnog sastanka je bio razmjena informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji te poduzimanje i praćenje mjera u borbi protiv koronavirusa.

"Konstatovali smo da je stanje dosta teško, ali da ga još uvijek kontrolišemo. Potrebno je uraditi i dodatne napore da se stabilizuje situacija. Potreban je i veći i jači angažman inspekcija, kao i ministarstava unutrašnjih poslova", kazao je Čerkez.

Na radnom sastanku je dogovoreno da se u ponedjeljak federalni premijer sastane s premijerima kantona, ministrima zdravstva te predstavnicima Federalne uprave za inspekcijske poslove, Civilne zaštite i sa dva predsjedavajuća Parlamenta FBiH kako bi razgovarali o mjerama i pojačanju aktivnosti na sprečavanju širenja virusa.

Dodao je da Čerkez da postoji niz instrumenata na raspolaganju kantonima u borbi protiv virusa, a da to nije "lockdown" koji ne bi mogli izdržati.

Ranije je premijer Novalić najavio da neće biti ni policijskog sata, niti restrikrivnih mjera, jer bi to sve ugrozilo ekonomiju.