Goran Salihović najavio krivičnu prijavu protiv Dragana Mektića

Home

Goran Salihović najavio krivičnu prijavu protiv Dragana Mektića


Suspendirani glavni tužilac Goran Salihović najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH zbog lažnog prijavljivanja i klevete.

"Utvrđeno je da nisam vodio istragu u predmetu 'Zlato' niti za ratne zločine i napisao je krivičnu prijavu protiv mene, tako da ću ja sada napisati krivičnu prijavu protiv njega", kazao je Salihović u izjavi za medije prilikom održavanja disciplinskog ročišta koje se protiv njega vodi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, javlja BIRN-Justice Report.

Prema riječima Salihovića, Mektić je svojim lažima uspio "deskriditirati mene", a u tome mu je pomogao i direktor Obavještajne agencije u BiH Osman Mehmedagić.

"Oni su izrekli laži i obmanuli VSTV i disciplinskog tužioca, neke političare i strance - kazao je Salihović, naglasivši da od te tačke disciplinske tužbe protiv njega nema ništa.

Disciplinsko ročište protiv Salihovića je zatvoreno za javnost. Kao svjedok je ispitan jedan tužilac, a iskaz bi trebao dati i bivši premijer BiH Nikola Špirić.

"Mogu dokazati da od neprijatelja broj jedan ove države, ja sam na neki način okarakterisan kao terorista, kao ratni zločinac i kriminalac", kazao je Salihović, pomenuvši da je ostao verbali delikt u kojem je on nešto psovao jer je bio ljut.

Prema suspendiranom glavnom tužiocu, nezamislivo je da ročište bude zatvoreno sad kad postoji i iskaz Špirića.

"Ne vidim razloga da se nešto krije. Ovako izgleda da je montirano, ne tvrdim da jeste, ali hoću da imam dokaze za Strazbourg", kazao je Salihović.

Na ročištu trebao bi svjedočiti i novinar Mato Đaković.

U disciplinskoj tužbi protiv Salihovića navodi se da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te da je svojim ponašanjem Salihović doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

Salihović je suspendiran s dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH krajem septembra prošle godine.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 24/04/2017 - 09:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top