Home

Goraždani koji osjećaju bol majki Srebrenice na most iznijeli 8.372 fildžana

12 Jul

Goraždani koji osjećaju bol majki Srebrenice na most iznijeli 8.372 fildžana

Asocijacija mladih Medžlisa IZ Goražde organizirala je performans „Nema te na kahvi“, koji svake godine Goraždane okupi na Mostu Alije Izetbegovića oko 8.372 fildžana iz kojih niko kahvu popiti neće.

gorazdani8372

Fildžane su na most postavili građani, donijeli ih od svojih kuća, simbolično dočaravši brigu, tugu, ali tihu nadu majki da će njihovi najdraži, ipak, odnekud doći kući.

Grad, kojeg sa Srebrenicom povezuje ista rijeka i slična historija, bio je ispunjen sjećanjem i pijetetom prema žrtvama genocida u Srebrenici, pred čije je duše proučena fatiha.

"Svo vrijeme trajanja performansa u pozadini je Srebrenički inferno i nema posebnog protokola niti govora. Najvažniji dio ove akcije je da suosjećamo sa porodicama, majkama, djecom Srebreničana koji na kraju dana, u ovom akšamskom vremenu, dolaze kućama i redaju prazne fildžane koji su trebali da pripadaju njihovim očevima, muževima, braći i sinovima. Ovdje dijelom osjetimo i atmosferu kada su preživjeli Srebreničani dolazili na slobodnu teritoriju i pogledima tražili svoje najmilije, jer ovdje dolaze ljudi i ne znaju gdje da postave fildžane, pogledom traže nekog poznatog" ,kazao nam je Ismail ef Ćulov, predsjednik Asocijacije mladih MIZ Goražde.

gorazdani8372a

Goraždanin kako je naveo, nikada neće zaboraviti Srebrenicu.

"Mi smo svjesni da se i nama mogla desiti ista situacija" ,dodao je Ćulov.

 

(Izvor:Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top