Gore Biokovo i Velebit, planulo i kod Vodica gdje je upućeno čak pet aviona (FOTO+VIDEO)

Home

Gore Biokovo i Velebit, planulo i kod Vodica gdje je upućeno čak pet aviona (FOTO+VIDEO)


Požari koji su proteklih dana zahvatili velik dio hrvatske obale te dio otoka i danas zadaju velike probleme vatrogascima. Kako je potvrđeno u jutarnjim satima, još uvijek gori na Biokovu, a vatra se počela spuštati prema Makarskoj.

Pogledajte kanader u akciji kod Vodica.

Kako nam javljaju čitatelji, gori i kod Vodica. Prema tamo je upućeno pet protupožarnih aviona.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u četvrtak, 24. kolovoza 2017., sa pet protupožarnih aviona angažirane su na najnovijem požarištu kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji, a u gašenju sudjeluju tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802.

Na požarištu Biokovo požar gasi Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta.

Trenutno je na terenu angažirano 48 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH na području Benkovca i 48 pripadnika na području Drniša.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 267 požara (92 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67 700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta", stoji u priopćenju MORH-a.

Nešto prije 13 sati izbio je požar i na predjelu Leć u zaleđu Vodica, gdje gori makija i gusta borova šuma, doznajemo se u četvrtak u Županijskom centru 112 Šibenik.

Požar na vodičkom području gasi 30-tak vatrogasaca s 12 vozila, a iz zraka i dva air tractora. Kuće nisu ugrožene, ali zbog požara zapadni dio županije - Vodice, Zaton Tribunj, Murter i Pirovac su ostali bez struje, doznaje se u Županijskom centru 112 Šibenik.

Još nije ugašen požar na Promini, ali je pod nadzorom vatrogasaca. Izdimljavanje se mjestimice još uvijek javlja iznad Bibića i Raiča, te Čulina. Na požarištu dežura 50 pripadnika Hrvatske vojske te 140 vatrogasaca, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.
 

S požarišta srednjeg i sjevernog Velebita upućen je zahtjev za dva kanadera, dronom se izviđa teren iz zraka i traži i adekvatna lokacija za helikoptersko dopremanje spremnika s vodom, tzv. kruške, rekao je u četvrtak županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, nakon što je ranije danas izvijestio detaljnije o aktivnostima vatrogasnih postrojba.

Prema Ostovićevim riječima požar jest pod nadzorom, ali nije lokaliziran, već se stalno širi i to treba zaustaviti, poglavito u dijelu Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit".

Zbog promjene smjera vjetra nešto je bolje u predjelu Mirovo, gdje ima kuća, jer je tamo sada samo veliko zadimljenje, ali se vatra nije spustila prema kućama.

"Za sada nema opasnosti za kuće, ali će se tijekom dana tamo osim svježih vatrogasnih snaga, uputiti i šumari sa šumskim traktorom, da se spriječi nova opasnost", rekao je Ostović.

Požar na dijelu srednjeg i sjevernog Velebita aktivan je osam dana, a sada je vatrena fronta duga oko devet kilometara. Opožareno je gotovo 140 hektara, no aktivno je i požarište u blizini Tulovih greda, koje su dio Parka prirode Velebit.

Jučer je buknuo požar i na predjelu Krbave u općini Udbina, rekao je u Hini županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Na požarištu Kistanje, u Šibensko-kninskoj županiji danas se vatra ponovno razbuktala, a gase ju četiri kanadera  protupožarnih snaga (PP NOS OS RH) iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Na požarištu na Biokovu i dalje djeluje jedan airtractor AT-802, dok letačka posada helikopterom Mi-8 MTV prevozi zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta.

U međuvremenu aktivirana je još jedna posada helikoptera Mi-8 MTV koja će također prevoziti vatrogasce i vodu do požarišta Promina i Biokovo, navode iz MORH-a..

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 266 požara - 91 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67.700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, stoji u priopćenju MORH-a.

Jesu li vatrogasci zaista mogli dobiti pakete hrane s rokom uporabe do 12/2014.? Čini se da jesu. 

Na Facebook stranici "Vatrogasci - Oni su naši heroji" objavljena je fotografija paketa hrane koji se navodno dijeli vatrogascima na terenu. Ne bi tu bilo ništa sporno da na kutiji ne piše: "Najbolje upotrijebiti do 12.2014".

Otkriven je uzrok požara na Korčuli. U jutarnjim satima jučer na području Smokvice došlo je do izbijanja požara koji je lokaliziran oko 11 sati. Do požara je došlo kada je 66-godišnjakinja bacila opušak cigarete koji je djelovanjem vjetra zapalio travu i nisko raslinje na dijelu zemlje koja je u privatnom vlasništvu. Spomenuta 66-godišnjakinja i 76-godišnjak su pokušali ugasiti požar međutim, kada su vidjeli da je požar izmakao kontroli pozvali su vatrogasce.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je kako je u velikim elementarnim nepogodama zaista je bila najbolja taktika obraniti kuće, sačuvati živote i obraniti imovinu koliko je to moguće u ovakvim uvjetima. Naglasio je da će troškovi gašenja ove godine biti veći nego prijašnjih godina. Zatražio je i nagrade za vatrogasce. 

Policijski službenici Policijske postaje Benkovac i Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakinjom koju se sumnjiči da je u nedjelju oko 20 sati, u Brgudu na benkovačkom području, namjerno izazvala požar suhe trave koji se potom proširio na šire benkovačko područje.

Kako Index neslužbeno doznaje, osumnjičena djevojka požar je podmetnula zbog mržnje prema srpskom stanovništvu na tom području. 

Makarska više nije u opasnosti od požara.

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas od jutra su angažirane na požarištima u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Na požarište Biokovo upućen je Airtractor AT-802, dok će letačka posada helikopterom Mi-8 MTV prevoziti zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta.

Na požarištu Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih u Zadarskoj županiji gdje su zračne snage djelovale i proteklih dana angažiran je jedan Canadair CL-415. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 265 požara (90 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67 700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne.opreme i vode do požarišta.

Situacija na požarištima u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji polako se smiruje. Prema posljednjim informacijama, više nigdje nema otvorenog plamena, ali zbog izdimljavanja vatrogasci i dalje dežuraju na terenu. Na području Kistanja u okolici Knina do sada je izgorjelo - više od 500 hektara površine.

N1 javlja kako se vatra počela spuštati prema Makarskoj te da je ugrožen dio grada Veliko Brdo.

Požar na Biokovu, na južnim padinama istočno od vrha Šibenik, izazvan udarom groma prije tri dana, i dalje se razbuktava. Gori manji dio šume takozvanog crnog bora i nisko raslinje te visoke naslage trave i borovih iglica na nepristupačnom terenu na 1400 metara nadmorske visine gdje nema nikakve pristupne ceste,  već samo loš pješački put.

Jutros će iz Makarske na Biokovo biti upućeni vatrogasci koji će na požarište biti prebačeni helikopterom, a očekuje se i pomoć zračnih snaga kako bi se obuzdalo širenje vatre, izjavio je u četvrtak ujutro županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina dodajući kako ništa nije ugroženo, a od požara neće biti velike štete.
       
Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi, kazao je Glavina.

 

(Izvor: Index)

Tagovi
Objavio: Čet, 24/08/2017 - 15:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top