Grabar-Kitarović na meti kritika zbog poziva Putinu da posjeti Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu kako ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu vanjsku politiku i da na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njezina kontinuiranog dijaloga s ruskim čelnikom.

"Naravno da ne", rekao je Plenković odgovarajući na upit postoji li dualnost u hrvatskoj vanjskoj politici s obzirom na to da je Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo vjerojatno da ona stoji iza napada na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer nervnim otrovom u Engleskoj, a istodobno je Grabar-Kitarović pozvala Putina da posjeti Hrvatsku.

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s hrvatskom predsjednicom, koja mu je čestitala na pobjedi na predsjedničkim izborima i potvrdila poziv da posjeti Hrvatsku, priopćila je u četvrtak pres-služba Kremlja.

"Mi smo ovdje u multilateralnom tijelu, Europskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Salisburyju krajnje je neuobičajen i nedopustiv na teritoriju EU-a, članice NATO-a i stalne članice Vijeća sigurnosti. Te stvari u sigurnosnom pogledu nitko od partnera ili saveznica ne može ignorirati. Zato je ova politička poruka stav svih članica EU-a i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan", rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

Plenković: 'Nema obrasca'

Na pitanje je li poziv Putinu dio tog zajedničkog dogovora koji je usuglašen u EU-u (da Rusija vrlo vjerojatno stoji iza napada) Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio u četvrtak.

"Dakle, kontinuitet dijaloga koji predsjednica ima s predsjednikom Ruske Federacije neovisan je o ovom procesu. On je prije svega plod ranijih razgovora i posjeta Moskvi i Sočiju i održanih izbora u Rusiji. Ja sam taj razgovor doživio u tom kontekstu, ne ovoga što se dogodilo jučer", rekao je Plenković.

Na inzistiranje novinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kad je Vlada izmjenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda uslijedio poziv srbijanskom predsjedniku Plenković je odgovorio da nema obrasca.

"Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio jučer i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovdje uime hrvatske vlade, kao i svi drugi šefovi država ili vlada, iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti", istaknuo je premijer.

Plenković je najavio da će se u ponedjeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost s Velikom Britanijom. Na pitanje hoće li na sastanku biti predsjednica Grabar-Kitarović Plenković je rekao da će se s njom čuti u petak poslijepodne.

"Razgovarat ćemo. Koliko shvaćam, ona ima obvezu odlaska u Karlovačku županiju. Čut ćemo se danas i dogovoriti sastanak", rekao je Plenković.

Hrvatski je premijer u četvrtak rekao da je predsjednica očito razgovarala s predsjednikom Putinom nakon njezina posjeta prije nekoliko mjeseci Moskvi i Sočiju.

"Vjerojatno je to dio dogovora od tada, koliko sam ja razumio nakon što smo razgovarali nakon njezina posjeta. Ovo je sigurno bio prigodni razgovor nakon njegova reizbora."

Pusić: 'Dovela je Hrvatsku u nezgodnu situaciju'

Na pitanje smatra li primjerenim poziv u ovom trenutku nakon napada nervnim otrovom u Engleskoj rekao je da je to pitanje za Grabar-Kitarović.

"To je nešto što morate pitati predsjednicu. Ona razvija dijalog s ruskim predsjednikom već neko vrijeme. Meni se čini da je to u kontekstu njihova dijaloga u proteklih nekolko mjeseci, a manje je vezano za recentna zbivanja", rekao je Plenković.

Europska unija povukla je u petak svog veleposlanika u Moskvi, a Hrvatska će u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija "vrlo vjerojatno" odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

Zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u petak je izjavila kako joj je "teško razumjeti" čestitku i poziv predsjednice Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku da posjeti Hrvatsku, ocijenivši kako je predsjednica time "Hrvatsku dovela u nezgodnu situaciju".

"Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke vanjske politike, a ne da je to neki zaista poseban projekt", rekla je Pusić novinarima.

Naglasila je kako je vrijeme kad Europsko vijeće, na kojemu je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove kćeri kemijskim oružjem na teritoriju jedne članice Europske unije, s kojom će EU sigurno i nakon Brexita ubuduće tijesno surađivati, "najgori trenutak za upućivanje takvog poziva".

"Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose. Ali, važno je imati i neko samopoštovanje kao Europa, zajedništvo kao Europa. Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga osim zemalja Europske unije. Tih se saveznika trebamo držati i onda će nas i velike sile respektirati, nego u situaciji u kojoj se valja nadati da je riječ samo o nekoordiniranosti i nespretnosti, a ne i o instrumentaliziranju Hrvatske u ovakvom trenutku", istaknula je Pusić.

Poziv Putina za sastanak u Sočiju

Smatra da je predsjednica Grabar-Kitarović dovela Hrvatsku u nezgodnu situaciju jer poziv Putinu, kako je rekla, nije sukreiran s Vladom, "a trenutak je bio katastrofalan, pogrešan".

"Čak me i manje zanima odnos predsjednice i Vlade, to je njihov problem. Zanima me slika zemlje koja se šalje prema van, a koja je u najmanju ruku nespretna, ako ne i potpuno negativna. S druge me strane počinje i brinuti i ova druga dimenzija. Dosad smo sve to tretirali kao nespretnost, rivalstvo između predsjednice i Vlade, a sad se nadamo da je to samo to, a ne nešto opasnije", zaključuje Pusić.

Zastupnik oporbene Socijaldemokratske partije Peđa Grbin izjavio je da je Grabar-Kitarović pozivom Putinu ugrozila položaj Hrvatske i zatražio da se što prije održi sastanak državnog vrha kako bi se uskladila hrvatska vanjska politika.

"Predsjednica Republike osramotila je sebe i dužnost koju vrši svojim sramotnim izjavama u Argentini prije nekoliko dana. Po povratku u Hrvatsku dobila je priliku da još jednom osramoti sebe i dužnost koju vrši", rekao je Grbin u Saboru i dodao da je ovog puta ugrozila položaj Hrvatske.

Branko Bačić iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice upitao je Grbina koji je SDP pravi i istinski: onaj koji danas proziva predsjednicu države zbog toga što poziva Putina u Hrvatsku ili onaj koji je prije 13 dana na konvenciji SDP-a "frenetičnim aplauzom" pozdravio ruskog ambasadora u Hrvatskoj Anvara Azimova i pokazao šta misle o politici Ruske Federacije.

Posjet Grabar-Kitarović Rusiji u listopadu prošle godine bio je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika toj zemlji od 2009. godine, a ključni mu je cilj bio dati novi zamah odnosima koji su godinama bili zapušteni.

Posjet se održao u godini kad je obilježena 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske.

Predsjednica je tada pozvala ruskog predsjednika, s kojim se sastala u Sočiju, u posjet Hrvatskoj i pritom izrazila nadu da će se posjet upriličiti tijekom 2018. godine.

Nakon sastanka s Grabar-Kitarović Putin je istaknuo da je Hrvatska važan partner Rusije u Europi i na Balkanu, a predsjednica je rekla da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi dati novi zamah bilateralnim odnosima na temeljima jednakopravnosti i međusobnog uvažavanja.