Grabar-Kitarović: Ne postoje preduvjeti za dolazak Vučića u Hrvatsku

Home

Grabar-Kitarović: Ne postoje preduvjeti za dolazak Vučića u Hrvatsku


Posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj koja je bila planirana do kraja ove godine je odgođena.

Kako je navedeno iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske,  predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata istaknula kako dijalog nema alternative u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju.

"Potpisivanjem „Subotičke deklaracije“ počeli su se stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja. U skladu s tim, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsjednika Republike Srbije, započeti su razgovori o službenom posjetu Hrvatskoj. Poziv predsjednice Republike Hrvatske predsjedniku Vučiću upućen je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja", navedeno je iz Ureda.

No, kako je naglašeno, obzirom na najnoviji razvoj događaja i ozračje koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, predsjednica Republike Hrvatske procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta. U kontaktima dvaju Ureda postignuta je suglasnost o odgodi posjeta koji je bio planiran do kraja ove godine.

Glavni cilj posjeta Predsjednika Republike Srbije Hrvatskoj, istaknuto je, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Evrope.

 

(Izvor: Anadolija)

Objavio: Wed, 04/10/2017 - 14:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top