Grabar Kitarović putuje u Rusiju na sastanak s Putinom

Home

Grabar Kitarović putuje u Rusiju na sastanak s Putinom


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović neće s premijerom Plenkovićem ići u New York na Opću skupštinu UN-a, saznaje N1 od visokog izvora iz Ureda predsjednice.

Kako doznajemo, fokus u idućem razdoblju stavljen je na odnose s BiH i Srbijom, a postoji mogućnost i dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj koji mora biti sadržajan, a ne protokolaran.

Nakon toga Grabar Kitarović odlazi u delikatan državni posjet Rusiji.

S obzirom da Rusija prema Hrvatskoj ima dvoznačan stav jer smo članica EU i NATO-a, visoki izvor iz Ureda nam otkriva kako ćemo i dalje podržavati ulazak nama susjednih zemalja u te organizacije kao i Ukrajinu, ali da se bez Rusije danas ne može.

Zbog navedenih aktivnosti Predsjednica ipak neće, kako je bilo planirano, ići u New York na Opću skupštinu UN-a, otkriva nam visoki izvor, nego će to prepustiti premijeru Plenkoviću, a ona će SAD posjetiti nakon puta u Rusiju i razgovora s Putinom.

Visoki izvor blizak predsjednici otkriva i kakav je stav prema BiH.

Naglašava da neće komentirati posljednje izjave Bakira Izetbegovića, ali ističe kako se islamizacija doživljava kao problem.

''Fokus u odnosima s BiH će biti na političkim reformama i na izmjeni izbornog zakona'', otkriva naš izvor i dodaje kako se na europskoj BiH mora inzistirati.

Ističe kako je u BiH u ovom trenutku "prisutno 5.000 salafista, a kad im se pribroje i sljedbenici taj broj raste na 10.000 ljudi koji imaju ''vrlo radikalne retorike i namjere''".

Visoki izvor iz Ureda predsjednice nam je otkrio kako je i Glavni tajnik UN-a António Guterres telefonski razgovarao s Grabar Kitarović i izrazio zabrinutost stanjem u BiH te da ju je upitao može li se po tom pitanju što učiniti.

 

(Izvor: N1)

Objavio: Pet, 01/09/2017 - 17:15

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top