Home

Grad Cazin kroz uspješan projekt prekogranične saradnje obezbjedio sredstva za grijanje Sportske dvorane

28 Sep

Grad Cazin kroz uspješan projekt prekogranične saradnje obezbjedio sredstva za grijanje Sportske dvorane

Renew Heat - „Zajednice koje se griju na obnovljiv izvor energije“ je zajednički projekat čiji partneri su Grad Cazin, Karlovačka županija, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona.

Projekat je vrijedan 223.459,34 eura od čega Grad Cazin sufinansira iznos od 33.518,91 eura ili 15%, dok se ostatak finansira sredstvima Evropske unije u iznosu od 189.940,43 Eura ili 85%. U okviru ovog projekta planirano je da se u Gradu Cazinu opremi objekat Sportske dvorane sa sistemom za grijanje na biomasu dok bi se u Kulturnom centru kotao za grijanje, koji koristi lož ulje, zamijenio kotlom za grijanje na biomasu.

- Za nas je izrazito bitan projekat zbog problema koje rješava, ali i zbog toga što je ovo prvi projekat prekogranične saradnje koji je odobren, za koji imamo adekvatne partnere i obezbjeđena financijska sredstva. To potvrđuje da imamo dovoljno znanja i iskustva za pripremnu uspješnih projekata s kojima ćemo aplicirati kod Evropske unije. Također imamo i novih ideja za nove projekte koje bi mogli zajedno realizirati u drugim oblastima. Značajno je što ćemo riješiti grijanje u našoj Sportskoj dvorani i stoga mislim da je ovo jedan dobar dan za našu zajednicu, istaknuo je gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević, na danas održanoj konferenciji projekta Renew Heat.

Renew Heat

Prezentaciju dosadašnjih i planiranih projekata energetske efikasnosti u Gradu Cazinu održao je Suad Rošić, šef Gradske Službe za upravljanje razvojem, a prisustvovali su joj predstavnici svih partnerskih grupa u projektu.

- Mi provodimo vrlo konkretne projekte kao što su obnove škola i već deseci škola su obnovljeni uz našu pomoć. Zatim bolnice, zgrade javne namjene, županijske palače u Krapini i Karlovcu i sl. Naša je uloga predlaganje projekata, njihovo pokretanje i osmišljavanje, ali osiguravanje bespovratnih izvora finansiranja odnosno osmišljavanje finansiranja kroz inovativne modele kao što je, između ostalih, ovaj model u projektu RENUW HEAT kojim upravljamo. Grad Cazin nam je predložila Razvojna agencija USK-a kao jedan vrlo dinamičan i operativan Grad zainteresiran za partnerstvo u jednom ovakvom projektu, rekao je Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a na konferenciji se u ime Karlovačke županije obratila i Maria Stojković.

- Karlovačka županija i župan Damir Jelić u potpunosti podržavaju realizaciju ovog projekta. Vrijednost projekta koji se odnosi na Karlovačku županiju je oko 2 miliona kuna. Srednja škola Duga Resa dobit će u potpunosti rekonstruiranu kotlovnicu. Ovaj projekat će doprinijeti razvoju lokalnog gospodarstva, a samoj školi i Karlovačkoj županiji kao njenom osnivaču donijet će značajne uštede na polju energetske učinkovitosti. Nas posebno raduje ova saradnja jer je ovo prvi projekat prekogranične saradnje s našim partnerima iz Grada Cazina i Razvojne agencije USK-a i nadamo se da neće biti jedini, istaknula je Stojković.

Renew Heat

Za Razvojnu agenciju Unsko-sanskog kantona ovaj projekat spada u prioritete što je potvrdio i direktor Agencije Samir Jodanović.

- Ono što je značajno za ovaj projekat je da kroz njega potičemo razvoj privrede u ovom sektoru i posebno nas raduje da prvi ovakav projekat realiziramo u gradu Cazinu koji se do sada pokazao kao vrlo kvalitetan partner. Što se tiče Razvojne agencije, mi trenutno implemenitiramo sedam projekata podržanih od strane Evropske komisije i Vlada USK je intenzivirala svoje aktivnosti po pitanju ovakvih projekata, rekao je Jodanović.

Na konferenciji je, uz prvi projekat prekogranične saradnje koji se uspješno realizira, bilo riječi i o mogućnostima novih oblika saradnje, kao i potencijalima za nove projekte.

 

(Cazin.NET)

 

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top