Grad Cazin ove godine planira zasaditi skoro 4.000 sadnica raznog drveća

.

Grad Cazin je već drugu godinu partner UNDP-ove Inicijative za zeleniju i održivu budućnost, a kojom se jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini obavezuju na sadnju drveća svake godine. Ove godine cilj je da se u okviru ove inicijative širom BiH zasadi najmanje 10.000 sadnica na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

Grad Cazin je ove godine planirao sadnju ukupno 3.852 sadnica drveća što će se realizirati uz saradnju sa MZ Stijena, Udruženjem sportskih ribolovaca “Mutnica”, Udruženjem pčelara “Kesten”, ŠPD Unsko -sanske šume, JU „Dječije obdanište“ Hasnija Omanović, JU Komunalno -stambeni fond, MZ Pećigrad i MZ Tržačka Raštela. Aktivnosti u našem gradu su započete 09.oktobra 2021. godine u MZ Stijena, gdje su predstavnici mladih ove mjesne zajednice zasadili 150 sadnica smrče, te na području naselja Tržac gdje su predstavnici Udruženja sportskih ribolovaca “Mutnica” zasadili isto toliki broj sadnica. Nastavak aktivnosti će se realizirati u saradnji sa Udruženjem pčelara “Kesten” kada će se obaviti sadnja 200 sadnica lipe, te još 3.352 drugih sadnica sa ostalim navedenim partnerima.

,

Sadnjom drveća, kao i drugim sličnim aktivnostima Grad Cazin potvrđuje da je posvećen ublažavanju i prilagođavanju uticajima klimatskih promjena kroz oprijedeljenost za realizaciju Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju i kroz Inicijativu za zeleniju i održivu budućnost (Go Green Pledge).