Grad Cazin ulaže u uređenje i infrastrukturu malograničnog prijelaza Tržačka Raštela

Na malograničnom prijelazu Tržačka Raštela ovih se dana izvode radovi na uređenju i rekonstrukciji dijela saobraćajnice i mosta na rijeci Korani. Dio je to radova koje finansira Grad Cazin, a koji se odvijaju u okviru kompletnog projekta uređenja i stavljanja u funkciju ovog graničnog prijelaza.

-„Danas se izvode radovi na asfaltiranju dijela puta uz sami granični prijelaz, kao i dijela puta između dva granična prijelaza za koji je nadležnost nedefinisana. Kako Direkcija za ceste nije iznašla mogućnosti i sredstva za ovaj dio projekta, Grad Cazin je preuzeo tu obavezu i izdvojio sredstva kako bi ovaj dio ulaza u Bosnu i Hercegovinu i na teritorij našeg Grada bio ljepši i funkcionalniji tako da Grad praktično finansira uređenje mosta na rijeci Korani“, kaže Senad Ždralić, povjerenik MZ Tržačka Raštela.

Radove u Tržačkim Raštelima danas je obišao i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević istaknuvši tom prilikom da je ovo projekat koji je u interesu lokalne zajednice i ovdašnjih građana te da zbog toga i nije bilo vremena za čekanje.

-„Mi smo već ranije, radeći na otvaranju ovog graničnog prijelaza, finansirali projekat utvrđivanja nosivosti ovog mosta. Ono što dalje planiramo je alternativna zaobilazna saobraćajnica u ovom dijelu koju ćemo mi projektirati, a koja bi u principu trebala služiti za rasterećenje saobraćaja preko ovog graničnog prijelaza. U stalnoj smo komunikaciji s državnom Komisijom za granične prijelaze, sa hrvatskim ambasadorom u našoj zemlji i lokalnim zajednicama u pograničnom dijelu Hrvatske i radimo na tome da se izborimo da status ovog prijelaza bude međunarodni. To je ustvari naš konačni cilj, a ova ulaganja su stvaranje tehničkih pretpostavki da se to i napokon desi“, kazao je gradonačelnik Ogrešević.

Prekategorizacija malograničnog prijelaza Tržačka Raštela u granični prijelaz za međunarodni putnički saobraćaj ostaje u fokusu djelovanja gradske uprave, a iskazana je spremnost i za ulaganja u uređenje Graničnog prijelaza Hadžin potok.

 

Image