Grad Cazin: Uređenje vodotoka rezultiralo znatnim smanjenjem šteta od poplava

Područja Grada Cazina koja su oduvijek ugrožena plavljenjima nakon većih oborina, ove godine su zabilježila najmanje štete i najmanje opasnosti, iako su vodostaji bili veći nego 2014.godine, a nakon otapanja velikog snijega je nastupilo i nekoliko dana obilnih kiša. Nakon trenutnog izlijevanja, bilo je potrebno nekoliko sati da se voda vrati u korita Mutnice i Korane, a po riječima pripadnika Civilne zaštite Cazin, rezultat je to uređenja vodotoka ovih dviju rijeka na kojem se ranije radilo.

  -„Ovih dana najviši vodostaj rijeke Mutnice zabilježen je 298 cm i nakon što su na području Tršca poplavljena svega dva objekta, možemo slobodno kazati da smo vrlo zadovoljni efektima uređenja vodotoka . Naime, ovo je najviši vodostaj zabilježen proteklih godina, a plavnjenje okolnih područja je bilo minimalno. Tome je doprinjeo transport vode u korito rijeke Korane koja nam na određenim mjestima još uvijek stvara probleme, kao što je slučaj u dijelu Tržačkih Raštela gdje su poplavljena dva stambena i četiri pomoćna objekta. No, u odnosu na sve protekle godine, pa i po velikim poplavama zapamćenu 2014., iako su količine oborinskih voda ove godine bile ogromne, stanje na terenu je itekako zadovoljavajuće“, kaže Senad Ždralić iz Službe civilne zaštite, ujedno i povjerenik za MZ Tržačka Raštela.

  Pripadnici Civilne zaštite cijelo su vrijeme bili na terenu i pratili stanje uzrokovano obilnim padavinama. Iako ni najmanje materijalne štete nikada nisu dobro došle, ovogodišnje vremenske neprilike bile su pravi test za projekte uređenja vodotoka na kojima se aktivno radilo. Mještani ugroženih područja izuzetno su zadovoljni efektima projekta, a u to se uvjerio i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

  -„Mi smo proteklih dana aktivno pratili stanje na svim kritičnim tačkama na području Grada i svakako da imamo i određene zaključke. Proteklih pet godina smo puno ulagali u regulisanje vodotoka rijeke Mutnice, nekih njenih pritoka i dijela korita rijeke Korane. Uređeno je preko 20 kilometara vodotoka i uloženo oko milion maraka. Kako smo se mogli uvjeriti, protočnost je sada znatno veća i nakon velikih količina snijega, a potom i kiše, korito Mutnice je prihvatilo sve količine vode koja se, nakon izlijevanja, za vrlo kratko vrijeme vratila u vodotok i povukla sa poplavljenih površina. Ove godine, u saradnji sa općinama iz graničnog dijela Hrvatske, planiramo i radove na uređenju kritičnih dijelova vodotoka Korane. Kako nam struka kaže, otklanjanjem nekoliko tih kritičnih tačaka, otkloniće se i ključni pritisak na korito Mutnice te smatramo da ćemo završetkom ovih radova poprilično otkloniti i opasnosti od ovakvih poplava kakve sada imamo. Kantonalna direkcija za ceste će završetkom projekta uređenja oborniskih voda uz regionalnu cestu u Tržačkim Raštelima, takođe riješiti problem plavljenja na ovom ovdje dijelu i u narednoj godini očekujemo još manje problema kada su u pitanju problemi uzrokovani poplavama“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

  Radovi su planirani i na nekoliko mostova na lokalnim putevima te na vodotoku Mutnice na području Mutnika, no nakon velikih radova poduzetih u proteklih pet godina na uređenju vodotoka Toplice, Korane i Mutnice, oni predstavljaju niz manjih projekata koji se sada nadovezuju i nastavljaju doprinosti sve manjoj ugroženosti od poplava koje su oduvijek bile uobičajen problem na području Ćoralića, Pjanića, Tršca i Tržačkih Raštela.