Građani Bihaća večeras poručili: Zaustavite priliv migranata u naš grad

Građani Bihaća su i na večerašnjem mirnom protestnom okupljanju na Gradskom trgu ponovili svoje zahtjeve za rješenje situacije s migrantima.

Ostajemo pri svojim zahtjevima od subote navečer. Insistiramo na zaustavljanju velikog svakodnevnog priliva migranata u naš grad. Želimo određivanje i pripremanje smještajne lokacije za migrante, ali izvan središta Bihaća, te da se onemogući slobodno kretanje gradskim ulicama licima bez ikakvih dokumenata – istakao je jedan od organizatora skupa Sej Ramić.

Ponovljeno je da će se u slučaju nepoštivanja roka od pet dana, za određivanje smještajne lokacije van grada, blokirati rad državnih institucija.

Mirno i dostojanstveno nastavljamo do ostvarenja naših ciljeva. Ne protestujemo protiv migranata, nego protiv nadležnih državnih institucija koje nisu ništa uradile da zaštite građane Bihaća, ali ni migrante. Zato pozivamo i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da nam se obrati u srijedu i da pred narodom kaže šta će uraditi po ovom pitanju – dodao je Ramić.

Uz poziv građanima ostalih gradova i općina u BiH i naročito Unsko-sanskom kantonu da podrže stanovnike Bihaća u njihovim nastojanjima, organizatori su zakazali i protestni skup i za sutra u 18 sati, također na Gradskom trgu.