Zastupnik Emrić: Zbog propusta Mješovite komisije građani Krajine i dalje će satima čekati prelazak državne granice

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić posjetio je granične prijelaze Zagrad- Pašin potok u Velikoj Kladuši i Tržačka Raštela- Kordunski Ljeskovac u Gradu Cazinu kako bi i na taj način izrazio nezadovoljstvo što je Mješovita komisija izostavila ova dva veoma potrebna granična prijelaza iz odluke kojom se odobrava privremeni međunarodni saobraćaj putnika preko sedam graničnih prijelaza za pogranični saobraćaj u trajanju od tri mjeseca.

Emrić je istaknuo da zbog očiglednog propusta i izostavljanja ovih graničnih prijelaza od strane Mješovite komisije hiljade građana Krajine će i u ovim ljetnim danima satima čekati na prelazak državne granice ili će biti prinuđeni sasvim ga izostaviti.

  -„Meni je neshvatljivo da su naši članovi Mješovite komisije zaboravili zaključke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su usvojeni prije više od tri godine, a kojima se traži od nadležnih organa i institucija države da pokrenu postupak prekategorizacije ova dva granična prijelaza. Također, Vijeće ministara BiH je na sjednici koja je održana još 8. 1. 2016., zaključkom zadužilo Upravu za indirektno oporezivanje BiH da u saradnji s Mješovitom komisijom realizira zaključak Predstavničkog doma o prekategorizaciji stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Tržačka Raštela- Kordunski Ljeskovac u granični prijelaz za međunarodni cestovni promet putnika“, kazao je Emrić i dodao;

 -„Nije mi jasno čija je i koja još odluka potrebna da naši članovi u Mješovitoj komisiji urade ono što im nadređeni organi ili institucije zaključkom odrede? Zbog ovakvog odnosa prema zaključcima Predstavničkog doma pokrenut ću inicijativu da se i za ova dva granična prijelaza, do konačne prekategorizacije, donesu odluke kako bi se isti koristili za međunarodni promet putnika“ naglasio je.

  Iako se propusti nastavljaju, a potrebe građana Unsko- sanskog kantona zanemaruju, politička borba neće prestati niti će se umanjiti. Naprotiv, njen intenzitet će se u budućnosti sigurno samo pojačavati, zaključio je zastupnik Stranke demokratske aktivnosti Jasmin Emrić.