Građani se žale da ne mogu putovati s aerodroma u Tuzli

Avion
Građani se žale da ne mogu putovati s aerodroma u Tuzli

Zaposlenici Međunarodnog aerodroma u Tuzli od jučer su prinuđeni onemogućavati pristup graničnom prijelazu velikom broj putnika koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u neku od zemalja Evropske unije.

Veći broj putnika obratio se redakciji portala Klix.ba s pritužbom da im je onemogućeno putovanje s Međunarodnog aerodroma u Tuzli, iako su uredno kupili avionske karte.

S tim u vezi kontaktirali smo tuzlansku zračnu luku iz koje nam je rečeno da su njihovi službenici od jučer bili prinuđeni većem broju bh. državljana, uz dva iz Hrvatske, onemogućiti prolazak prema međunarodnom graničnom prijelazu jer nisu ispunjavali uslove za ulazak u zemlje odredišta.

U vrijeme pandemije kronavirusa svaka od država je uvela svoja pravila po kojima se omogućava ulazak stranim državljanima. Tako je i za Švicarsku, Holandiju, Dansku, Njemačku, Švedsku i Austriju, odnosno zemlje u koje je moguće putovati s Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Iz Sektora saobraćaja i usluga u zračnom prometu Aerodroma Tuzla za Klix.ba su kazali da neupućenost građana u procedure koje su sada strožije u odnosu na period prije pandemije, dovode do neugodnih situacija. Iako su kupili avionske karte u avion se takvi putnici nisu mogli ukrcati jer nemaju adekvatnu dokumentaciju za ulazak u zemlju odredišta.

"To je situacija sa kojom se suočavamo na svakom letu. Putnici u velikom broju žele ići, bez da pruzimaju generalno odgovornost da su zaduženi za validnost putnih isprava i dokumenata koji su neophodni za ulazak u zemlju odredišta. Oni nama dolaze sa papirima koji nažalost ne mogu biti prihvatljivi s naše strane jer smo zadnji koji vrše kontrolu prije nego dođu do graničnog prijelaza", kazala je za Klix.ba rukovoditeljica Sektora saobraćaja i usluga u zračnom prometu Aerodroma Tuzla Edina Šišić.

Turistička putovanja, ali i posjete rodbini, izuzev urgentnih slučajeva poput bolesti ili smrti, nisu dozvoljena bh. državljanima koji bi željeli otići na neko od odredišta. To, prema riječima Šišić, nije omogućeno ni državljnima Evropske unije.

"Imali smo situaciju da su nam dva hrvatska državljanina vraćena jer su u Njemačku željeli ići u posjetu, a ne da se vraćaju tamo jer imaju boravak i slično. Sve zemlje, između ostalog, predviđaju stalni boravak osobe, državljanstvo, posjedovanje vize ili dokument koji dokazuje međunarodnu zaštitu, kako bi im se omogućio ulazak, odnosno siguran izlazak iz naše države", naglašava Šišić.

Ukoliko bi pustili putnika koji nema odgovarajuću dokumentaciju, on bi po automatizmu bio vraćen s graničnog prijelaza u zemlji odredišta, a Šišić navodi da bi tada Međunarodni aerodrom u Tuzli snosio velike novčane kazne, kao i druge pravne konsekvence.

Iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli još jednom su apelovali da se građani za sve nedoumice jave ambasadi zemlje u koju planiraju putovati.

"Prilikom kupovine karte građani se trebaju dobro raspitati da li ispunjavaju sve neophodne uslove za putovanje", potcrtava Šišić.

Iz tuzlanske zračne luke se nadaju ublažavanju, odnosno ukidanju restriktivnih mjera u drugoj polovini juna, a do tada građane mole za oprez kako se ne bi dešavale neugodne situacije.