Gradonačelnici otišli na bolje pozicije: U ovim gradovima bit će održani prijevremeni izbori i koštat će od 50.000 do 80.000 KM

Građani Doboja i Trebinja trebalo bi da u februaru, odnosno martu, izaberu nove gradonačelnike, što će ove zajednice koštati od 50.000 do 80.000 KM.

Dojučerašnji prvi čovjek Doboja Obren Petrović prihvatio je mandat poslanika u Predstavničkom domu BiH, dok je Luka Petrović vratio mandat gradonačelnika, jer je prihvatio funkciju v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede RS“.

Kako je potvrđeno kandidat u Doboju za gradonačelnika biće Boris Jerinić ispred liste “Zajedno za Doboj”, dok se još ne zna ko će mu biti protivkandidat.

Lista “Zajedno za Doboj” dobila je podršku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kao i lidera drugih stranka.

– Cilj nam je da ostvarimo pobjedu, da nađemo široki konsenzus i da radimo svi zajedno za Doboj – izjavio je Jerinić.

On je najavio da će u narednom periodu obaviti razgovore sa svim političkim subjektima u ovom gradu i istakao da očekuje podršku partija koje čine većinu u Skupštini grada Doboja, kao i drugih stranaka.

Predsjednik opštinskog odbora SP u Doboju Srđan Todorović kaže da je ova partija u Skupštini grada jedina koja djeluje opoziciono.

– Razgovaraćemo sa koalicionim partnerima sa nivoa RS, kao i drugim partijama. Ukoliko postignemo dogovor podržaćemo nezavinsog kandidata, dok ćemo u suprotnom izaći na prijevremene izbore sa svojim kandidatom – rekao je Todorović.

Naime, prijevremeni izbori u ovom gradu koštaće oko 80.000 dok je kampanja skraćena na 15 dana.

U Trebinju su u nacrtu budžeta za 2019. godinu predvideli 50.000 KM za održavanje prijevremenih izbora.

Iako još nisu određeni kandidati koji će se boriti za mjesto prvog čovjeka ovog grada, izvjesno je da je kandidaturi najbliži aktuelni v.d. gradonačelnika Mirko Ćurić.

Naši sagovornici ističu da Gradski obor SNSD još nije odredio svog kandidata, te da vlada mišljenje da je Ćurić u prednosti u odnosu na druge potencijalne kandiate jer je u protekle dvije godine obavljao funkciju zamjenika gradonačelnika.

– Po dosadašnjim informacijama prijevremeni izbori trebalo bi da budu održani u februaru i već smo nacrtom budžeta za narednu godinu novac odobrili 50.000 KM za te namjene – rekao je Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja.

Srpske partije spremaju svoje kandidate, koji će izaći na prijevremene izbore u Bosanskom Grahovu i Drvaru.

Dosadašnji načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun osvojio je mandat poslanika u Skupštini livanjskog kantona, kao i Goran Broćeta iz Drvara.

Međutim, naši izvori ističu da je veliki problem kako će ove opštine obezbijediti novac za održavanje prijevremenih izbora.

Navode da će u Drvaru koštati oko 50.000 KM, dok bi u Bosanskom Grahovu trebalo da obezbijede 15.000 KM, prenosi Srpska.info