Granična policija BiH: Nema opreme i službenika za borbu protiv ilegalnih migracija

Za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija nedostaje policijskih službenika, bolja infrastruktura na graničnim prijelazima i savremena specijalistička oprema, zaključak je i nakon današnjeg sastanka rukovodstva Granične policije Bosne i Hercegovine, članova Operativnog štaba ove policijske agencije s rukovodiocima Terenske kancelarije Sjeverozapad Bosanska Gradiška.

Kako je rečeno, posebno teška situacija je vezi s ilegalnim migracijama u zoni odgovornosti Terenske kancelarije Sjeverozapad, koja djeluje na području općina Cazin, Velika Kladuša, Bužim, Bosanska Krupa, Novi Grad, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška i Srbac.

U saopćenju iz Granične policije navode da je na tom području u ovoj godini evidentirana veća frekvencija osoba i vozila na graničnim prijelazima, veći broj otkrivenih krivičnih djela, posebno kada je riječ o krijumčarenju ljudi, te da je zabilježeno da su ilegalni migranti u blizini graničnih prijelaza češće narušavali javni red i mir.

Konstatirano je da saradnja s MUP-om Unsko-sanskog kantona treba biti unapređena, s obzirom na aktuelnu situaciju s ilegalnim migrantima na ovom području, prenosi Avaz.

Kako tvrde, imaju jako dobru saradnju s MUP-om Hrvatske, naročito kroz razmjenu obavještajnih podataka i povećan broj mješovitih patrola u graničnom pojasu između dvije zemlje.