Grčka skoro dvostruko jeftinija od Hrvatske: Parking, suncobran i ležaljka dva, pivo tri i po eura

Grčka i Hrvatska su vječni rivali za mnoge kada je riječ o destinacijama za godišnji odmor. Činjenica je da obje zemlje imaju prelijepu plažu i bogatu historiju, no u ponudi se itekako razlikuju.

Iako, Grčka ove godine bilježi najlošiju sezonu u posljednjih deset godina, cijene u toj zemlji i dalje su puno niže od cijena u Hrvatskoj. Primjera radi, smještaj u Heraklionu u Grčkoj dvostruko je jeftiniji nego, naprimjer, u Splitu, prenosi Avaz.

U Heraklionu je trenutno 219 apartmana u kojima mogu odsjesti dvije osobe, a cijene se kreću od 35 do 50 eura, dok, naprimjer, noć u jednom luksuznom penthausu košta 65 eura.

Image

U poređenju sa Splitom, gdje je ponuda porodičnih smještaja puno veća, ove cijene su itekako niske. Najjeftiniji apartman na samom kraju Splita je 52 eura, a najskuplji prelaze i 100 eura po noći. Dakle, cijene su gotovo dvostruko skuplje.

S druge strane, pristojna soba u hotelu s tri zvjezdice u Heraklionu košta 65 eura po noći.

U bistroima na plaži može se ručati za sedam do 12 eura ako naručite svježu ribu s prilogom. Pola litre domaćeg vina je pet, a hladno pivo tri i po eura.

Čak i u restoranu u samom centru grada, gdje se sto mora naručiti dva dana unaprijed, glavno jelo košta manje od 12 eura. Litru domaćeg maslinovog ulja platit ćete od četiri do šest eura, što je čak tri puta manje nego u Hrvatskoj.

Image

Cjelodnevni parking tik uz jednu od najljepših plaža na otoku košta samo dva eura. Suncobran i ležaljka koštaju isto toliko, što je višestruko jeftinije nego u Hrvatskoj.

Kada je riječ o historijskim znamenitostima, ulaznica za Knosos, prvi evropski grad i prijestonicu kralja Minosa, košta svega 15 eura, što je dvostruko manje od cijene za, naprimjer, Dubrovačke zidine.